Његова светост патријарх  Порфирије, у недељу, 20. марта посетио је Епархију браничевску и том приликом одржао Свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Пожаревцу уз саслужење епископа браничевског Игнатија, хвостанског Јустина, архимандрита Прокопија из Антиохијске патријаршије и многобројног свештенства из више епархија Српске православне Цркве.

У својој беседи патријарх Порфирије је између осталог поручио:

– Данас у другу недељу поста, која је посвећена великом оцу и учитељу Цркве Светом Григорију Палами, испуњен сам радошћу великом због тога што ме је Бог удостојио да заједно са вама упућујем молитве Господу и Спаситељу нашем и што ме је благословио да дођем у град Пожаревац, у древну Браничевску епархију која је најпре носила назив Виминацијумска. Епархија браничевска је испуњена многим светињама и представља место где су многи угодници и светитељи Божји налазили место за свој подвиг и где су благодаћу Божјом преображавајући себе преображавали и све око себе, до мере да их је Господ прославио и прославља до данас, а тако ће бити до краја света и века. Прослављајући њих Господ је учинио да многи људи, са свих страна, не само знају за славу ове Епархије и верног народа њеног, него долазе често и да траже утеху у светима Божјим, али и утеху у заједници са вама и у вашим молитвама.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић задовољан је јер је поглавара Српске православне цркве дочекао велики број верника, а у разговору који су водили, како је рекао, увидео је да ће црква са њим на челу наставити да учвршћује саборност нашег народа.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content