2018-03-20T22:33:03+01:00 20. марта, 2018. 22:33 |

ПАВЛЕ МИЛАДИНОВИЋ, СЛИКАР: У бескрајном свету уметности

Специјална награда освојена на петом Бијеналу минијатуре “VoVa” у мађарском граду Voniarcvashegi била је повод да проведемо једно преподне у атељеу пожаревачког сликара и графичара Павла Миладиновића. У радном окружењу које се налази у просторијама Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу пратимо како настаје једно дело уједно се интересујући  за окосницу Миладиновићевог рада у овој години.

– Уз конкретан сликарски рад, увелико сам фокусиран на ангажовање у новооснованом Уметничко-ликовном удружењу „Арт круг –ПМ“. Реч је о удружењу које окупља професионалне сликаре не само нашег краја, већ и читаве Србије са усмерењем које има два правца: својеврстан наставак уметничког пута Милене Павловић Барили и  развој ликовног стваралаштва у складу са традицијом ових простора.

             У оквиру  „Арт круга –ПМ“ увелико се ради на организацији Првог бијенала монотипије чиме се Пожаревац укључује у европске и светске уметничке токове, а самим тим постаје  још једна у низу културних дестинација која ће привући не само ствараоце и љубитеље сликарства, већ и бројне туристе.

– То није све, јер наши чланови желе да пруже допринос обележавању 300 година од потписивања Пожаревачког мира. Идеју да реализујемо ликовну колонију „Пожаревачки голубови мира“ развићемо формирањем збирке уметничких дела чија је окосница овај важан историјски догађај, док ће поставка после премијере у граду под Чачалицом, обићи места Браничевског округа и поједине градове Србије, а ако материјалне могућности дозволе, пројекат ће бити употпуњен штампањем репрезентативне збирке радова, објашњава Миладиновић.

  „Арт круг –ПМ“ није запоставио ни најмлађе ствараоце. Наиме, у току је припрема радионице „Знање за сликарско звање“ у оквиру које ће талентовани малишани са територије Округа почетком летњег распуста у просторијама Школе „Доситеј Обрадовић“ имати прилику да уз стручну подршку еминентних сликара и ликовних педагога открију тајну везу платна, боја и кичица.

– Овим пројектима „Арт круга –ПМ“ и укључењем у културне активности града, наше Удружење свакакао ће дати велики допринос сликарској сцени из нешто другачије угла, а све су наде да ће наши напори бити подржани од надлежних институција и појединаца који препознају савремене токове не само стваралаштва, већ и значај утицаја мањих средина у бескрајном свету уметности, закључио је Миладиновић.

Влада Винкић