У малој сали Центра за културу одржана је 51. редовна годишња Скупштина Удружења пчелара Пожаревац на којој је усвојен извештај о раду за 2018. годину са финансијским планом и план рада за ову годину. Ово удружење је једно од највећих и најактивнијих у Србији, тренутно има 270 чланова и по бројности је одмах иза београдског удружења.

            Према речима председника Удружења пчелара Пожаревац Дејана Милошевића,   прошле године поред основних активности које подразумевају набавку лекова, репроматеријала, матица, матичњака, организовано је низ едукација и предавања и пар посета у земљи и иностранству. Током обиласка сајмова и студијских посета пчелари су могли да се упознају са применом нових технологија у производњи меда. Организована је школа пчеларства кроз коју је у претходних шест година прошло преко 160 полазника и велики број њих већ поседује преко 50 кошница и пчеларска возила. Локална самоуправа је препознала значај пчеларства за наш крај и издваја значајна новчана средства из буџета кроз разне субвенције за развој ове гране пољопривреде. Тако је протекле године за реализацију пројекта Удружења издвојено 250 хиљада динара, док је набавка опреме за пчеларе субвенционисана у укупном износу од 3 милиона динара. Број кошница се увећао на 15.000, а пре само неколико година било је 8 хиљада. Задње две године приноси су опали и то не толико због појаве болести, колико због лошијих климатских услова на које пчелари нажалост не могу да утичу. Просечно се по кошници произведе мање од 12 килограма меда, што је веома мало, када знамо да искусни пчелари на багремовој паши остварују принос већи од 20 килограма меда по кошници. Тренутно откупна цена за багремов мед износи 3,8 евра, док је за остале врсте меда 2 – 2,2 евра по килограму, што је солидна цена и на пчеларима је озбиљан задатак да у наредном периоду увођењем квалитетније опреме, нових технологија и правилне едукације, повећају приносе по кошници, број пчелињих друштава и смање трошкове производње. Пун погодак је био отварање линије за производњу медно – шећерних погача и линије за сушење полена у Старом Костолцу 2017. године.

                                                АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ

            Говорећи о плану и програму Удружења пчелара Пожаревац за 2019. годину, Дејан Милошевић је позвао чланове да редовно посећују едукације и предавања, која се организују током целе године и за које се ангажују најквалитетнији предавачи о актуелним темама. Најавио је покретање линије за производњу хотелских паковања, посету сајмовима у земљи и иностранству и одржавање 8. Међународног саветовања пчелара Браничевског округа, 17. фебруара у Костолцу.

            -Врло је битно да одржимо број чланова на овом нивоу, после краће паузе организоваћемо седму по реду школу пчеларства и конкурисаћемо код локалне самоуправе и невладиних организација за одређене пројекте. Пружаћемо помоћ члановима око регистрације пољопривредних газдинстава и пријаве за субвенције и током јануара и фебруара наставићемо са едукацијама на којима ће своја предавања одржати др Небојша Недић, Јанош Балинт и Ђорђе Мркић, председник Скупштине СПОС-а. Организоваћемо посету Државном пчеларском сајму које се одржава 2. и 3. фебруара у Београду, а на 8. Међународном саветовању пчелара Браничевског округа очекују нас изузетно квалитени предавачи. О економски исплативом пчеларењу на мањем броју кошница говориће Ласло Безег, председник професионалних пчелара Мађарске, др вет. мед. Иван Павловић излагаће о вирусима пчела, док ће др Горан Мирјанић са Пољопривредног факултета у Бања Луци говорити о неопростивим грешкама при исхрани пчела, закључио је Милошевић.

                                                         НАГРАЂЕНИ

            Најзаслужнијим пчеларима уручена су признања. Престижну диплому СПОС-а „Проф. Јован Живановић“ добили су Зоран Милић, Радиша Митић и Нада Јевтић. Златна значка и звање заслужни пчелар припала је Драгану Станојевићу, Милану Пауновићу и Војкану Живановићу. Повељу за успешну сарадњу добили су „Реч народа“ и КУД „Костолац“, док је почасни члан Савеза постао Жарко Микуљевић. Захвалнице су припале: Верици Млакар, Милану Страхиновићу, Срећку Којићу, Драгану Јованову и Ненаду Живановићу. Похвалнице су добили: Горан Секулић, Иван Милош, Златица Живковић, Милош Манић и Весна Тодоровић.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content