2021-09-23T11:15:59+02:00 23. септембра, 2021. 11:15 |

Пчеларство у жагубичком крају

Хомољски пчелари организовани су кроз удружења ОУП „Хомоље“ и ПД „Врело Млаве“ из Жагубице, ПД „Горњак“ из Крепољина и Пчеларску задругу „Хомољемед“ из Жагубице. Ова задруга основана  је 2006. године са циљем да подстакне пчеларе Хомоља да на овом специфичном простору оснују сто пчелињака са по сто кошница, чиме би стотинак породица обезбедило своју егзистенцију.  Задругу су основала 84 задругара, да би се касније њихов број увећао на 97. Део задругара је заинтересован за праћење иновација у пчеларству, кроз разне едукације, учешће на сајмовима и блиске контакте са великим пчеларским организацијама, док су 33 задругара остварила кооперативни однос са задругом и ушла у систем производње Хомољског меда.

Када кажемо Хомољски мед, мислимо на брендирани мед са простора Хомоља кога су пчеле произвеле од преко 80 врста лековитог медоносног биља које расте на овим просторима. Трагајући за сарадницима у поступку заштите, успостављен је контакт са Пољопривредним факултетом из Београда и проф. др. Мића Младеновић са својим сарадницима Слађаном Рашићем и Ненадом Нешићем, дефинисао је Елаборат о технологији производње Хомољског меда.

Испред Завода за интелектуалну својину Зоран Драгојевић, 25. септембра 2008. године уручио је решење о установљењу имена порекла Хомољског меда Општини Жагубица, односно Пчеларској задрузи „Хомољемед“. Уједно, Хомољски мед је и први брендиран мед  у Републици Србији.        

ПРВИ БРЕНДИРАНИ МЕД У СРБИЈИ

У току 2010. године приступило се Међународној заштити Хомољског меда по Лисабинском  аранжману чије су потписнице 26 земаља, од чега 8 земаља чланице ЕУ, тако да је 8. јула 2010. године Хомољски мед постао први производ из Србије са Међународном заштитом географске ознаке порекла. Заводу за интелектуалну својину 24. августа 2010. године поднета је пријава за националну заштиту дизајна амбалаже Хомољског меда, а 3. фебруара 2011. године и пријава за Међународну заштиту дизајна по Хашком споразуму. Поступак заштите дизајна амбалаже исте године успешно је завршен на националном и  међународном нивоу.

 Систем производње Хомољског меда је затворени стационарни систем пчеларења и искључиво се одвија на подручју Хомоља.  Површина Хомоља простире се на око 960 км², од чега је под шумом 47,9 одсто, ливадама 20,08 одсто и пашњацима 12,7 одсто, што представља изузетно подручје за производњу меда. Биљни покривач чине и преко  80 врста различитих лековитих медоносних биљака. Једногодишње врцање и традиција хомољских пчелара, управо је оно по чему се Хомољски мед разликује од других медова.

 БРОЈНА ПРИЗНАЊА ЗА КВАЛИТЕТ

Задруга је присутна на свим већим манифестацијама и сајмовима  што је произвело и освајање свих значајнијих награда, диплома и медаља. Од 2009. на Београдском сајму етно хране, Хомољски мед је постао Робна марка Србије. Наредне године освојио је Велику златну медаљу за квалитет, као и Златну медаљу за иновације у амбалажи. Хомољски мед 2011. године добија признање за дизајн амбалаже, Велику златну медаљу за квалитет на Новосадском сајму и признање Шампион у групи мед – за дизајн етикете. 

Са скромним средствима и уз велику подршку локалне самоуправе Задруга је успешно пословала претходних година, а 2018. године са Пројектом „Увећање капацитета производње, прераде и пласмана Хомољског меда“ прошла на конкурсу за развој задругарства,  Владе Србије – Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа. Тада су добијена позамашна бесповратна средства, захваљујући којима је обезбеђена најсавременија опрема за прераду меда, као и 1.000 кошница и 1.000 ројева, који су распоређени на простору Хомоља. Зато, можемо рећи да је Задруга „делимично стала на своје ноге“ , кажемо делимично, јер су неколико претходних година биле погубне за пчеларство, али уз огромно залагање и љубав према пчеларству, Задруга чврсто граби напред и осваја нове просторе.

НОВА ПАЛЕТА ПРОИЗВОДА

Проширивши свој асортиман производа, Задруга улази и у велике трговинске куће које послују у Србији. Прошле године коначно је довршена и сертификација Хомољског меда, што је уједно био и услов за добијање контролних маркица РС МПШВ – контролисано име порекла. Ове године, Задруга је потписала уговор са великим трговинским ланцем „Метро“ – Београд, а са увећањем броја коопераната и бољим медоноснијим годинама, надају се и већем броју купаца.  Поред Хомољског меда, Задруга  „Хомољемед“ планира проширење асортимана и са другим врстама меда, а планирана је и производња меда са додацима, као и других пчелињих производа. У склопу Пчеларског центра Задруга поседује и сопствене погоне за производњу пчелиње хране – погача за пчеле и инвертног сирупа за прихрану пчела као и погон за производњу сатних основа.

Д.Д.

Пројекат суфинансира Општина Жагубица

Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је подржао пројекат.