Дом здравља Пожаревац ове године обележава 53 године од оснивања. Као одговорна примарна здравствена установа умногоме је током тог периода допринела очувању здравља, поготову током периода короне, каже  др Снежана Стојковић, директорка и додаје:

Др Снежана Стојковић

-Ми смо били чувари капије као примарна установа секундарним и терцијарним  здравственим установама. Иначе, у Србији се доста давало на значају примарним здравственим установама, нарочито током пандемије короне. У овом периоду Дом здравља је имао веома одговоран посао, не само да спречава ширење заразе већ и да лечи пацијенте и да се труди да о свима брине уколико нису хоспитализовани. Били смо снабдевени одговарајућим лековима и лечење спроводили по процедурама.

Дом здравља је истовремено са лечењем оболелих од ковида, током претходне две године, обављао на посебним пунктовима вакцинацију грађана. Статистички подаци потврђују да је првом дозом вакцинисано 32.159 грађана, другом 30.350 и трећом 18.774 грађана. Четврту дозу је примило 230 особа:

-Очекујемо да се у јесењем периоду број са четвртом дозом повећа, јер је могуће да корона крене, не у обиму који смо имали и не са  истом клиничком сликом. Вероватно ће се појавити у блажем облику, каже др Стојковић.

 МАЊИ БРОЈ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА 

Број пацијената у ковид амбуланти у Пожаревцу је знатно мањи последњих месеци. То је олакшавајуће и за запослене здравствене раднике и наравно, грађанство. Примера ради, каже директорка, 18. маја смо имали само 42 прегледа. Од тога 26 пацијената је први пут дошло, а остало су били контролни прегледи. Тога дана, типичног за цео период, само су три особе послате на болничко лечење од четворо позитивних:

-Прошле недеље је било између једног и петоро позивних на дневном нивоу и очекујемо да се такав тренд задржи све до јесени. Без обзира на ове цифре и даље је неопходан опрез. Препоруке су Министарства здравља да се носе маске у затвореном простору, превасходно у јавном превозу, здравственим установама, саветује др Снежана Стојковић.

Поред прегледа у ковид амбулантама у Пожаревцу и Костолцу, све време трајања пандамије грађанима су обављани и превентивни и куративни прегледи као и  систематски периодични прегледи запослених у установама и предузећима.

Ковид амбуланта у Пожаревцу сада има скраћено радно време до 17 часова због смањеног броја пацијената. 

                                                                                                                     Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content