Удружење пензионера Града Пожаревца, протеклог четвртка, пету годину заредом, прославилоје своју крсну славу Спасовдан, као и 75 година од оснивања.

Тим поводом, у Клубу пензионера организована је свечаност на којој су између осталог,додељене захвалницеза сарадњу организацијама. Уручене су Огранку „ТЕ – КО Костолац“, Удружењу пензионера Града Врања, Компанији „Дунав осигурање“ – Филијали Пожаревац, „Ариви литас“ Пожаревац, Апотеци „Беладона“ и Компанији „Стилајн“.


У присуствубројних сарадника и пријатеља Удружења и чланова месних одбора,резан је славски колач уз чинодејство свештеника Дејана Ивковића. Овогодишњи домаћинславе био је Мића Таталовић, из Месног одбора пензионера Лучице, који је дужност колачара за наредну годину предао Милошу Никићу из МО „Сопот“.

                      СЛОЖНА ПОРОДИЦА СА 4.300 ЧЛАНОВА

Секретар Стеван Сабоистакао је да је Удружење пензионера Града Пожаревца, током 75 година трајања, постало једна велика сложна породица. Око 4.300 чланова организованоје у 20 месних одбора и једно повереништво.Један број месних одбора „послује“ у сопственим просторијама, док има и оних који раде у месним заједницама и са њима добро сарађују. Руководство Удружења настоји да свом чланству обезбеди бројне повољности и тиме им олакша пензионерски живот.

           -Захваљујући средставима локалне самоуправе, сваке године око 150 пензионера са најнижим месечним примањима остварује право на бесплатан превоз у локалу.Већ годинама Удружење из сопствених средстава  издваја милион динара за  бесплатне лекове, ову бенефицију сада користи око 640 пензионера.Такође, Удружење редовно својим члановима омогућава повољну куповинуогрева – угља и дрва. Поред нижих цена и плаћање је на 6 месечних рата што је велика погодност посебно за пензионере са малим пензијама који на други начин никако не би могли да се припреме за грејну сезону. Годишње се у просеку уговори и испоручи око 14.500 тона угља и око 450 кубика дрва.Три пута годишње 657 пензионера са најнижим износима пензија добије пакете са намирницама и хигијенским производима. Новчана средства за ове намене обезбеђује пензионерска организација, кажеСабо.

Уз помоћ локалне самоуправе, Удружење је ове године обезбедило компјутерску опрему и организоваће бесплатну обуку чланова за рад на рачунарима.

Седамдесет и пет година непрекидног рада

Председник Удружења пензионера Града Пожаревца и Окружног одбора организацијеБраничевског округа Милорад Јовановић,  честитајући славу и 75. рођендан, пожелео је да међу пензионерима и убудуће влада слога. Овом приликом он је подсетио на творцеорганизације којима је била потребна велика храброст да у окупираном Пожаревцу обезбеде дозволу за оснивање и да 2. маја 1943. године оснују пензионерску организацију.

-Била су то времена збијања редова првенствено младих за ослобађање Пожаревца, а тадашње генерације пензионера у позадини доприносиле су организовањем помоћи онима којима је она била потребна. У тим ратним условима пензионери су помагали у обезбеђивању хране, огрева, одеће, обуће… Такав однос и брига о чланству настављена је и у послератном периоду и траје и данас. Поносни смо што пуних 75 година  наше Удружење ради без прекида, рекао је Јовановић.

           Тренутно је међу пензионерима, у сарадњи са Фондом ПИО актуелан упис за бањски опоравак, који сваке године искористи око 110 пензионера са овог подручја, без обзира да ли су чланови Удружења или нису.Пошто воле да се међусобно друже и сарађују са члановима удружења из других градова, пожаревачки пензионери и ове године планирали су екскурзије, излете, посете историјским местима, манастирима…

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content