Поводом шестих Међународних песничких сусрета „Орфеј на Дунаву”, у Костолцу је окупљено стотину песника из целе Србије и бројних земаља овог дела Европе: Италије, Румуније, Немачке, БиХ, Црне Горе, Хрватске…

У организацији Клуба љубитеља књиге „Мајдан“, уз подршку Културно – спортског центра „Костолац“ и под поктовитељством Градске општине Костолац, манифестација је приређена на локалитету Виминацијум.

 Представљени су зборник љубавне поезије 160 песника „Таласи несмираја“ и зборник поезије српских песника преведених на енглески и арапски језик „Кораци ка изгубљеном рају“, у препеву једног од кандидата за Нобелову награду за мир, палестинског песника Мунира Мезиеда. Такође је представљен најновији број Часописа за књижевност, културу и науку „Мајдан“.

У оквиру манифестације текао је и конкурс за најлепшу љубавну песму и стих. Жири, који су чинили Недељко Терзић, председник, и Верослава Малешевић и Славица Пејовић констатовали су да је конкуренција врло озбиљна, али да је једногласно одлучено да главна награда „Орфеј са Дунава“ буде додељена Љубиши Ђидику, књижевнику из Крушевца, за његово укупно књижевно стваралаштво и посвећеност поетској речи.

Признање „Орфејева лира“ додељено је Јоану Баби, књижевнику из Новог Сада, док је награду „Еуридикин венац“ заслужила књижевница из Малог Црнића Ана Дудаш.

Повеље за допринос и стваралаштво уручене су Радомиру Андрићу, проф. др Слађани Миленковић, Муниру Мезиеду, Даници Вујков, Милисаву Миленковићу, Златомиру Јовановићу и Трандафиру Симпетруу. Додељено је и тридесетак плакета за лепоту и снагу лирског исказа, као и десетак плакета песницима који негују љубавну поетику.

Share.

Comments are closed.

Skip to content