2021-09-04T10:06:38+02:00 4. септембра, 2021. 10:06 |

Песници Туниса, Кипра и Грчке у Црнићу

Општина Мало Црниће и малоцрнићка Библиотека угостиле се прошле седмице песнике из Туниса и са Кипра, учеснике Међународне песничке манифестације „Орфеј на Дунаву“ чији је организатор Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ из Костолца. У посети су били Абдалах Гасми, Хасна Вефа Џеласи, Параскева Вула Мему, Воула Мемоу, Фотини Георгандаки Психоју и Алики  Талеску Михаилидис. Они су са домаћинима, председником Општине Малишом Антонијевићем, председницом Скупштине Општине Горанком Стевић и директорком Библиотеке Данијелом Божичковић Радуловић обишли Заовачку Гору и Спомен обележје на Врањевцу.

      У вечерњим сатима приређено је дружење уз казивање љубавне поезије коме су, поред гостију присуствовали и домаћи песници из Пожаревца, Малог Црнића, Костолца, Смољинца, Петровца на Млави…Поздравила их је директорка библиотеке, а потом се песницима обратио председник Општине Малиша Антонијевић.

    Он је изразио очекивања да ће после овог првог сусрета са међународним песницима бити још дружења. Председник се захвалио Славици Пејовић, председници Клуба „Мајдан“ и песнику Љубисаву Грујићи који су најзаслужнији што је дошло до овог сусрета.

     „Велико је задовољство бити са песницима. Бог им је дао таленат и дар да стварају, а ми да уживамо у њиховим делима…Рекао бих да су непоновљиве књижевне вечери у Стишкој равници, крај језера Заова, на Врањевцу…Лапо је име манифестације коју негује „Мајдан“, без немере да мењам њен назив ја бих ово наше књижевно вече насловио „Орфеј са Млаве“, рекао је поред осталог Антонијевић.

      О сарадњи часописа „Стиг“ из Малог Црнића и „Мајдан“ из Костолца као и о значају међународних сусрета песника и књижевника говорила је Славица Пејовић. Потом су се љубавном поезијом представили сви присутни песници.  Осим поезије вече је улепшао и музички наступ гитаристе Марка Миливојевића.

                                                                                                                                                                         З.С.