Актуелна власт у Општини Кучево на чијем је челу др Иван Рајичић, сумирала је ових дана резултате остварене у минулих годину дана, односно од тренутака преузимања одговорности у руковођењу локалном самоуправом. На конференцији приређеној тим поводом председник Рајичић, у присуству сарадника, говорио је о пет капиталних области којима су се у Општини приоритетно бавили.

          -У првом реду подвукао бих значај остваривања договореног концепта запошљавања људи. По први пут је ове године у буџету, на позицији локалног економског развоја, а у циљу помоћи локалним привредницима да запосле нове раднике, издвојено 20.000.000 динара. Кроз два пројекта посао на неодређено време добило је прво 10, а потом још 12 људи, укупно 22. Такође, уз подршку председника Републике и Владе Србије одобрено нам је  запошљавање нових радника на неодређено време у општинској управи, Дому здравља и осталим општинским институцијама, истакао је овом приликом др Рајичић.

         Друга важно питање на коме су се у протеклих годину дана ангажовали у Кучеву је реализација капиталних инфраструктурних пројеката. Кроз програм „Чиста Србија“, који се реализује у сарадњи са кинеским партнерима, биће укупно уложено 4 милијарде евра у читавој Србији. Општина Кучево је међу првима од 16 општина обухваћена овим програмом заједно са градовима Београд, Нови Сад и Крагујевац. 

         -Овим пројектом нашој општини су одобрена велика средства, 11 милиона и 200 хиљада евра  односно милијарда и 300 милиона динара што је у историји ове општине највреднија инвестиција. Кроз овај пројекат коначно ћемо решити комуналне проблеме грађана у Кучеву и Раброву. Биће обухаћена изградња 24 километра комуналне мреже и три пречишћивача отпадних вода – два у Кучеву и један у Раброву. 

          Други пројекат у овом  инфраструктурном програму подразумева реконструкцију кучевачког Дома здравља у вредности 280 милиона динара. У току је јавна набавка која траје до 26. августа и, по избору најповољнијег извођача, најесен би требало да крену радови на Дому здравља који ће трајати десет месеци, саопштио је председник.

           За подизање квалитета живота становника општине Кучево од великог је значаја и изградња путне инфраструктуре. Кроз разне програме и уз помоћ Владе Србије и председника Републике као и ангажовањем средстава из сопственог буџета, асфалтирано је 12,5 километара локалних путева. Захваљујући програму Министарства привреде вредног 70 милиона динара, Кучевљани су завршили и реконструкцију градског трга односно платоа испред Поште, изградњу тротоара у неколико саобраћајница, уређење центра Нереснице, асфалтирање Видиковца „Јелена стена“…

          -Велику захвалност дугујемо Министарству привреде и када је у питању наш четврти приоритет у овом периоду – Зелена агенда, у оквиру које смо водили континуирану борбу да сачувамо Пек, да повратимо његову чистоту и да потомцима оставимо бистру реку. У тој борби максимално смо сарађивали са ресорним министарством, председником Србије, Владом и кинеском компанијом, напоменуо је председник Рајичић који је своје обраћање завршио резултатима оствареним у сфери фискалне консолидације општинског буџета. Уз подршку Министарства финансија и мерама штедње на локалу, пројектовани дефицит од 11 процената сведен је на испод 5 одсто. 

         –Очекујемо да до краја године будемо без дефицита, можда чак остваримо и мали суфицит, рекао је на крају др Иван Рајичић.  

                                                                                                                                                             Р.Н.     

Share.

Comments are closed.

Skip to content