2020-07-22T21:36:33+02:00 22. јула, 2020. 21:36 |

Петар Милошевић

Петар Милошевић је члан Атлетског клуба „Пожаревац“ и успешно је завршио осми разред са свим петицама у Основној школи „Краљ Александар Први“, у којој се још од првог разреда истакао као добар и упоран спортиста.

За релативно кратко време Милошевић се истакао међу својим вршњацима као веома добар спортиста, атлетичар, у дисциплинама 60 метара спринт и 100 метара. Како каже, активно бављење спортом омогућиле су му активности на часовима физичког васпитања.

– Највећу подршку имао сам од наставнице Весне Вујчић, која ме је припремала и дала елан за прво такмичење. После је све ишло неким својим током. На Републичком такмичењу у скоку у даљ, 2018. године, приметили су ме тренери из Атлетског клуба „Пожаревац“ и питали да ли желим да тренирам у овом клубу. Нисам се двоумио и одлучио сам да озбиљније почнем бављење спортом. У Клубу настављам са дисциплином скок у даљ, али се после одређеног времена усмеравам на дисциплине 60 метара спринт и 100 метара, којима се и сада бавим, каже Петар.

Петар је рођен 22. априла 2005. гдине у Пожаревцу, у породици Александре и Слободана, а спорт је заволео уз старијег брата Страхињу, који је играо кошарку. Кренувши са братом, који је данас студент историје, Петар је тренирао кошарку, карате, а потом и фудбал. Поласком у школу, своје активности наставио је као редовни учесник на Игрицама спретности на којима је више пута освајао прво место. Управо ова надметања била су спона да наставница Весна усмери свог ученика ка скоку у даљ у коме почиње да показује сјајне резултате. Анегдотски је податак да је својевремено на личну иницијативу и без претходних припрема отишао на такмичење у скоку у даљ, најпре на Општинско такмичење у Костолцу, потом, Међуопштинско у Ћуприји, одакле се пласирао на Републичко, са кога се у Пожаревац враћа, као победник и златном медаљом коју је заслужио скоком од 5,09 метара.

– За рад у Атлетском клубу „Пожаревац“ везује ме највише труд некадашњег тренера Јова Будимира, уз кога сам ја, али и много мојих другова научили поједине тајне атлетског спорта. Данас радим уз тренере Милоша Илића и Мирослава Јовановића, који су ми велика подршка и ослoнац, наглашава Петар Милошевић. 

Такође наводи да је на Првенству Србије у категорији млађих пионира у Сремској Митровици у финалу освојио друго место и сребрну медаљу у дисциплини 60 метара спринт. На прошлогодишњем Митингу будућих шампиона у дворани Атлетског клуба „Партизан 1945“ у Београду, био је убедљиво први у категорији млађих пионира на 60 метара спринт, на коме је са 7,95 секунди оборио лични рекорд. Иначе, Петар је у свом клубу једини спринтер. На последњем надметању, Митингу будућих шампиона у дворани  у Београду, почетком јануара, за нијансу му је измакла победа, те је у Пожаревац донео сребрну медаљу.

Уз физичко васпитање, Петру је најомиљенији предмет биологија. Разредни старешина Маријана Ивковић о Петру говори све најбоље. 

– Изузетно скроман и у својим највећим успесима, говори пуно са мало речи, одан je друг, стрпљив, толерантан, изузетно лепо васпитан, витез плавих очију, каже разредна Маријана.

– Ове године, Петар Милошевић, ученик 8/1 разреда, заслужено је понео награду Спортиста генерације у нашој школи. Желимо да истакнемо да нам је част и понос што је Петар ученик наше школе и што даје пример како уз породицу као велику подршку, упорност и труд, резултати не изостају и улепшавају свакодневицу. Што се средње школе тиче, избор је на Гимназији, а у даљој перспективи је Факултет физичке културе и наставак такмичарске каријере. Да оствари све снове и обори највише рекорде желимо од срца нашем Пери, закључује разредна.