Паљењем свећа у седишту Градског одбора Демократске странке у Пожаревцу обележено је 15 година од убиства првог демократског премијера Републике Србије Зорана Ђинђића.

Председник Градског одбора странке Дејан Савић сматра да на овај дан друштво треба подсетити на све оно што је Зоран Ђинђић радио, желео и намеравао да уради за државу чији је био премијер.

-Одговорност је на свима нама који смо остали у Демократској странци да и даље чувамо идеју Зорана Ђинђића, коме је прва и једина политичка опција био ДС, чији је председник био до тренутка убиства. Изражавам своје лично незадовољство, што стање у демократији у држави, као и стање институција не одговарају амбицијама које је имао Ђинђић. Сигурно да ту одговорност једнако делимо и ми који смо данас у ДС- у, односно сви они који су изнели промене 5. октобра 2000. године заједно са њим, његови коалициони партнери, сарадници у тадашњем ДС-у, али и актуелна власт у Републици. Мислим да је свако на свој начин допринео томе да неки циљеви, програмске и идеолошке смернице које је Зоран Ђинђић покушао да утемељи у нашу државну политику, до данас не заживе. Надам се да ће у будућности неке нове генерације политичара и грађана ове земље на прави начин перципирати демократске, европске вредности, које је Ђинђић покушавао да унесе у Србију и да ће држава личити на оно за шта је Зоран Ђинђић дао живот, рекао је Савић.

Ни након 15 година налогодавци убиства премијера Србије нису познати, што по мишљењу председника ГО ДС Пожаревац представља кључни проблем. Зоран Ђинђић је по његовим речима, живот дао због професије којом се бавио – политиком, и то на један квалитетан начин. Његово убиство је злочин према прошлости, садашњости и будућности.

Share.

Comments are closed.

Skip to content