2021-05-27T09:37:10+02:00 25. маја, 2021. 12:23 |

Петровац: Идеална дестинација за краће одморе

Језеро Ждрело

Глобална ситуација у туризму имала је значајан утицај српски туризам. Туристичко тржиште се у протеклом периоду у значајној мери окренуло домаћим дестинацијама. Тражња се све више усмерава ка општинама у којима туризам још увек није достигао толику масовност и где је могуће уживати у одмору без превеликих гужви.Овакву ситуацију спремно је дочекала и општина Петровац на Млави. Релативна близина Београда и других већих градских центара, као и путна мрежа доброг квалитета, омогућила је посетиоцима лак долазак, док им низ туристичких атрактивности и квалитетна смештајна и угоститељска понуда омогућава пријатан боравак.

-Оно што свакако привлачи највећу пажњу туриста и даље је Бања Ждрело. РУЦ „Ждрело“ располаже отвореним и затвореним базенима, аква парком са топлом водом, wellness центром, салама за масажу са лековитим блатом, морском водом, ђакузи кадама, саунама, соларијумом, хотелом, рестораном и другим садржајима. Mеђутим, приметно је да општину Петровац на Млави у све већем броју посећују планинари и други љубитељи активности у природи. Љубитељима планинарења посебно  је привлачна „хомољска трансверзала“ богата природним лепотама и културним знаменитостима. Крај је изузетно леп и суров, неки од успона су прави изазов. Изразити крашки предео декорисан je многобројним пећинама, вртачама и необичним изворима. Природна богатства општине Петровац на Млави у виду планинских терена обилују атрактивним стазама за планинарење, брдски бициклизам и у свету све популарнији „трекинг“ – шетњу кроз еколошки очувану средину. У плану Туристичке организације је уређење ових терена, што би подразумевало сређивање тачака за одмор и видиковаца, као и даље уређење и мапирање стаза, истиче директорка Туристичке организације Општине Петровац Сузана Милошевић.

Горњачка клисура је изразито интересантна за алпинизам и већ постоје алпинистичке стазе одговарајућих тежина од 2 до 5. Последњих месеци свакако је најатрактивнија Via ferrata или „челични пут“ – стаза опремљена челичним клиновима и сајлом, што олакшава пењање уз стену. Ова уређена адреналинска стаза на самом улазу у Горњачку клисуру, дужине је 1.100 метара и састоји се из 12 секција различите тежине (Б,Ц,Д).

                                                         ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВИ, ЛОВ И РИБОЛОВ

Општина је веома занимљива дестинација како бајкерима, тако и другим љубитељима екстремних мото спортова (вожња џипова неприступачним теренима), као и љубитељима параглајдинга. Најпознатије полетиште за параглајдинг је на врху Крилаш. Туристе привлаче и богати културно историјски садржаји: остаци средњевековних манастира који се налазе на локалитетима – Митрополија, Решковица, Манастир и Благовештење. Наш најпознатији манастир је Витовница, а ту су и манастири Свете Тројице и Решковица, а у близини је и манастир Горњак.

Бистрички бук

Посебна атракција је Етно село Бистрица. Налази се поред регионалног пута који повезује центар Браничевског округа са Жагубицом и Бором. Лежи на истоименој реци, а од града је удаљено десетак километара. Већи део села је културно – историјска целина у чијем склопу су ваљавицa, девет воденица, црква са црквиштем, салаш, пет кућа, од којих је једна са помоћним зградама, затим зграда месне заједнице, старе школе и механе. У селу се налази спомен соба првом српском олимпијцу Драгутину Томашевићу који је у свом родном селу и сахрањен. Стазом кроз очувану природну средину могуће je разгледати воденице и уживати у чистом планинском ваздуху, док угоститељски објекат на самој Бистричкој реци нуди уживање у овдашњим специјалитетима.

Туристи могу посетити и велики број манифестација које се одржавају током године на територији општине. Специфична традиција, култура и локални специјалитети саставни су део туристичке понуде. Најпознатији специјалитети су: жмаре, качамак и проја од брашна млевеног у воденицама, млада хомољска јагњетина, влашки сир, пастрмка…

Један од потенцијалних туристичких бисера општине Петровац на Млави је излетиште „Трест”. Смештено је на западним обронцима Хомољских планина, изразитом брдско – планинском подручју. Станиште је крупне дивљачи, а могућ је и риболов пастрмке. „Трест“ је окружен планинским врховима Фик, Врањ и Кобиља глава, па је идеално место за планинарење. Ту се налазе Хајдучка и Погана пећина.

-Општина Петровац на Млави сваке године повећава смештајне капацитете. Села Ждрело, Бистрица, Мало Лаоле, Витовница, Стамница, Ћовдин и Шетоње имају  најбоље могућности за развој туризма. То су насеља која због близине РУЦ „Ждрело“  и садржаја које имају (манастири, језеро, црква, воденице, ваљавице, спомен соба Драгутина Томашевића, припрема етно хране, рибњаци, планински врхови Вукан, Крилаш и Јежевац), могу и те како да привуку знатижељу туриста. Треба поменути да је све већи број домаћинстава која нуде своје услуге туристима, од којих издвајамо: Јенић, Симоновић, Магнолија, Новаковић и Маринкић из Ждрела, Миленковић, Илић и Скуратенко из Малог Лаола. Кроз израду новог Програма развоја туризма 2021 – 2024.  поред уређења постојећих туристичких локалитета, планирамо развој и укључивање у туристичку понуду подручја Трест и Крилаш, језера у Бусуру и Ждрелу, неолитског налазишта „Беловоде“ и увођење нових садржаја у насељу Петровац на Млави, закључује Сузана Милошевић.

                                                                                                Д.Д.

                                                                             Фото: ТО Петровац