У циљу упознавања грађана са основним општинским документом, буџетом, руководство петровачке локалне самоуправе издало је Грађански водич кроз Одлуку о буџету за 2020. годину.


Намера је да се на што једноставнији и разумљивији начин објасни у које сврхе се користе јавни ресурси да би се задовољиле потребе грађана.

 

-Надамо се да ћемо  на овај начин успети да информишемо грађане  општине о начину прикупљања јавних средстава и остваривања прихода и примања буџета, као и о начину планирања, расподеле и трошења буџетских средстава. Кроз овај транспарентни приступ настојимо да унапредимо  разумевање и интересовање наших грађана за локалне финансије, а у перспективи очекујемо и сарадњу локалне самоуправе и житеља општине у заједничком постављању циљева, дефинисању приоритета и планирању развоја, наводи председник  Душко Нединић у образложењу Грађанског водича. Неки од одговора који се могу наћи у овом документу су: како настаје буџет, ко се из њега финансира, шта су  буџетски приходи, а шта издаци, који су најважнији пројекти који се финансирају буџетским средствима…

Одлуком о буџету ове године у буџетској каси Петровца планирана су  средства у износу  од 1.125.529.999 динара. Неутрошена, пренета средства из ранијег периода су 25.000.000, а средства из кредита 10.802.867 динара. У капиталне пројекте спадају: унапређење енергетске ефикаснисти у СШ „Младост“, санација и адаптација Дома „Гвозден Јованчићевић“, изградња дечјих игралишта, уређење школе у Каменову,  санација фасаде зграде Општине као и уређење улица у граду и сеоским насељима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content