Две установе у култури из петровачке општине, Завичајни музеј и Библиотека „Ђура Јакшић“, добиле су средства на конкурсу Министарства културе и информисање који се односи на дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва Србије. Пројектом „Увођење музејских стандарда кроз дигитализацију“, који је подржан са 500.000 динара, Завичајни музеј Петровца започињање процес дигитализације своје музејске грађе коју ће касније лакше документовати и којим ће обезбедити већу доступност и видљивост садржаја.

Библиотеци „Ђура Јакшић“ на овом истом конкурсу одобрено је 540.000 динара. У основи пројекта са којим је конкурисала ова установа је дигитализација књижевног дела професора Бранка Лазића Манаса којом ће се обезбедити трајно очување његовог књижевног стваралаштва и читаоцима, а нарочито млађим генерацијама, омогућити лакша доступност.

Конкурсом је укупно опредељено 34.800.000 динара, а подржана су 64 пројекта. Услед ребаланса буџета, због ванредне ситуације и епидемије, одобрена средства су умањена за 20 одсто у односу на планирана почетком године.

Share.

Comments are closed.

Skip to content