Председник општине Петровац на Млави Душко Нединић, у четвртак 19. марта, на конференцији за медије саопштио је мере које је Влада Републике Србије увела у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

-У циљу сузбијања и спречавања ширења вируса COVID-19 свим грађанима са 65 и више година старости забрањено је напуштање својих домова. То значи, да сви грађани ових старосних доби током целог дана морају бити код куће. Сви остали грађани Србије, грађани наше општине, без обзира на године старости, од 20 до 05 сати ујутру морају бити код куће. Разлога за панику нема. Све ове мере спроводе се из превентивних разлога и ради очувања здравља свих нас, а посебно наших старијих суграђана. У овој ситуацији, са којом се као што видите цео свет носи, морамо имати стрпљења и разумевања. Ни један становник наше општине неће остати без основних животних намирница или лекова и нема никакве потребе за страхом. Наш кол центар и волонтерски тим раде свакога дана и врше услужну доставу намирница и лекова. Поновићу још једном број телефона кол центра уколико вам нешто затреба – 012 332 722, рекао је Нединић истакавши да га  радује што се поред кол центра јављају и други грађани, пре свега млади волонтери који желе да помогну.

-Свака помоћ је добродошла, сви су добродошли и сви смо на јединственом задатку. Свима је задатак да одбранимо животе наших најстаријих суграђана. Оно што сви морамо имати у виду је да смо ми као општина једно од потенцијално најугроженијих подручја због великог броја наших суграђана који се налазе на привременом раду у иностранству и то нажалост, у државама које сада представљају жаришта корона вируса, а који се сада враћају својим кућама. Апелујем, али заиста апелујем и молим све људе који се враћају у нашу општину, да се максимално придржавају мера и упутстава који су им при уласку у земљу саопштени. Дакле, иако нека решења нису добијана у писаној форми, већ у усменој, мере су једнако обавезујуће за све, 28 дана строге изолације за грађане који долазе из подручја са интезивном трансмисијом болести COVID-19, тамо где су жаришта, а то су Италија, Шпанија, Француска, Швајцарска, Аустрија, Немачка. Четрнаест дана свима који у Републику Србију долазе из држава које не спадају у државе са интензивном трансмисијом болести, рекао је Нединић.

На званичном сајту Општине могу се наћи сви неопходни бројеви телефона и додатне смернице.

Нединић истиче да је изузетно важно да се све мере предузму одмах по доласку, што искључује изласке, шетње и куповину, већ је неопходно да се одмах ступи у самоизолацију.

-Ова општина припада подједнако свима нама, и нама који живимо овде и вама који се тренутно налазите на привременом раду у иностранству. Животи наших старијих суграђана су изнад свих нас. Зато молим да се поштују наведене мере, рекао је Нединић.

Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави,  чији је командант Душко Нединић,  у сталном је контакту са полицијском станицом. Већ су поднете крвичне пријаве због непоштовања ових мера. Кривиче пријаве су поднете против особа који су дошли са привременог рада из иностранства и који се нису придржавали наведених мера.

-Оно што желим да кажем свима, а због велике опасности у којој се налази наша општина, толеранција полицијске станице Петровац на Млави. То важи за непоштовање одлука државнох врха, односно Владе Републике Србије и за непоштовање одлука које је донео Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави. Мере ће бити ригорозне. Молим такође све наше суграђане, зарад свих нас, да слободно пријаве дежурној полицијској станици уколико имају сазнања о лицима која непоштују ове мере. Ово је интерес свих нас, слободно иступање неодговорних појединаца није дозвољено, рекао је Нединић истакваши да је ситуација за сада стабилна, али да је она из часа у час променљива.

-Молим вас да ситуацију схватите озбиљно и да се придржавамо свих мера које је донела Влада Републике Србије са једне стране и Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави са друге стране. Молим вас да останете у вашим кућама и да поштујете мере. Због јако ризичне ситуације која се мења из дана у дан ми смо принуђени да уведемо и додатну меру. Н, а то је престанак рада угоститељских објекти. На ванредној телефонској седници Штаба за ванредне ситуације, донет је закључак о затварању угоститељских објеката, кладионица и осталих приређивача игара на срећу и уклањању одређених ствари са јавних површина.

Share.

Comments are closed.

Skip to content