Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, у градском парку у Петровцу на спомен обележје погинулима у Другом светском рату, положени су венци и минутом ћутања одата пошта борцима из Млавског среза као и осталих крајева земље који су дали животе у борбама против  фашистичке пошасти. Венце на споменик положиле су делегације Општине Петровац, Борачке организације и СУБНОР-а.

Према речима Аце Гере Животића, председника Борачке организације Петровца, из ондашњег Млавског среза велики је број бораца учествовао у Другом светском рату. Животе у ратним дејствима за ослобођење Југославије и Србије, из овога краја дало је 1.000 бораца не рачунајући и десно оријентисане који нису пребројани, а са њима, број оних који су погинули у овим борбама је далеко већи.

         -Други светски рат однео је много људских живота, био је велико људско зло које се, нажалост и данас надвија над Европом. Одајући пошту изгинулим борцима у Другом светском рату истовремено поручујемо да ћемо чувати мир, да нећемо дозволити да дође до нових подела  и ратова, рекао је Аца Животић обраћајући се присутнима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content