2021-04-22T09:54:29+02:00 22. априла, 2021. 09:52 |

Пeтровац пред великим пројектима

Ванредна ситуација је у петровачкој општини и даље на снази иако се последњих дана бележи пад броја заражених корона вирусом. Из Штаба за ванредне ситуације настављају да апелују на опрез и поштовање епидемијских мера и позивају грађане да искористе прилику да се вакцинишу без претходног заказивања.На прошлонедељној конференцији за новинаре председник Општине Душко Нединић саопштио је да је по броју грађана позитивних на ковид -19, петровачка општина друга у браничевском округу. Осим о тренутној епидемиолошкој ситуацији, председник је говорио и о пројектима који ће се реализовати у овој години.

-Тренутно завршавамо радове на пешачком мосту у парку. Било је мањих техничких потешкоћа, али очекујемо да до краја месеца приведемо радове крају, рекао је Неднић и осврнуо се на два пројекта која ће се финансирати из Буџетског фонда Министарства за државну управу и локалну самоуправу. То је пројекат набавке мобилног противплавног система вредности 4.100.000 динара из Министарства и 500.000 динара из Општине. Овај пројекат значиће много у обезбеђивању града од поплава, а с обзором на то да је систем мобилан, послужиће и у сваком другом делу општине. Други пројекат који ће финансирати исто министарство тиче се санације градског трга са припадајућом пешачком зоном. У питању је редовно одржавање пешачке зоне која је скоро рађена.  Вредност радова одобрених по пројекту је 3.400.000 динара. 

Једно од горућих проблема у овој општини је и смештај деце у вртић због чега је доградња ове установе све нужнија. Потребна су велика средства па се Општина нада подршци републичких органа. Председник је на конференцији био оптимиста поводом овог питања истакавши да су врло близу решења и овог проблема.

 -На крају  желим јавност да обавестим да нам  је на састанку са представницима Министарства заштите животне средине и Канцеларије за управљање јавним улагањима речено да је наша општина у првој групи локалних средина у којима ће се градити постројења за пречишћавање отпадних вода и санирати и рекултивирати депоније. Ово је тренутно један од највећих инвестиционих пројеката који држава спроводи, а који обухвата 65 локалних самоуправа, међу којима и нашу.  Напомињем да је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода  један од наших приоритетних циљева утврђених Планом развоја који смо прошле године усвојили.  Вода реке Млаве озбиљно је загађена, низводно од Петровца на Млави. Квалитет воде у том делу реке је такав да се не може користити за рекреацију и риболов. Главни разлог је што се не врши пречишћавање отпадних вода, већ се оне из домаћинстава и привредних објеката уливају у Млаву. Са изградњом постројења за пречишћавање воде добићемо чисту реку, решићемо велики еколошки проблем.То исто важи и за санацију и рекултивацију депоније, истакао је Нединић.