Јачање еколошке свести о значају рециклаже отпада и његовом правилном одлагању, подстакло је одговорне у петровачкој општини да на ову тему покрену нове активности међу младима и конкретне мере на правилном поступању са отпадом. Тако је ових дана у Основној школи „Бата Булић“ одржана радионица о штетности неправилног управљања отпадом, а поводом постављања 30  рециклажних звона за стаклену амбалажу одржана је и конференција за новинаре на којој су говорили председница Скупштине општине Петровац Христина Ђорђевић,  генерална директорка фирме „Секопак“ Виолета Белановић и директор КЈП „Извор“ Бојан Модрлановић. 

       Председница СО је овом приликом истакла да је Општина Петровац на Млави веома посвећена очувању животне средине, а да о томе сведоче одређени предуслови који су створени.

       -Један од основних предуслова је изградња трансфер станице, једне од највећих инвестиција у нашој општини која ускоро треба да почне са радом. Коначни циљ је затварање несанитарне депоније и регулисање начина одношења отпада. Рециклирање и сортирање отпада је такође један од важних предуслова за чистију општину. Са рециклжним звонима начинили смо први корак, наставићемо у овом правцу и надам се да ћемо се у будућности бавити и рециклирањем дугих врста амбалаже и отпада, рекла је Ђорђевић.

     Према речима Бојана Модрлановића после одвајања стаклене амбалаже предстоји повећање броја контејнера за прикупљање пвц и пластике као и стварање услова за прикупљање картона и других рециклабилних материјала.

    На конференцији је представница „Секопака“ Виолета Белановић саопштила да је у последњих 13 година сакупљено 960.000 тона отпада послатог на рецилкажу.  

Share.
Leave A Reply

Skip to content