2020-03-12T11:35:30+01:00 12. марта, 2020. 11:17 |

Петровачки Завичајни музеј одлаже обележавање јубилеја

Завичајни музеј Петровац на Млави одлаже обележавање јубилеја и отварање сталне поставке, у складу са препорукама Владе РС, с циљем спречавања епидемије изазване корона вирусом. Према најавама в.д. директора петровачког музеја Жаклине Перић, нови датум биће накнадно објављен.  

Подсећамо да овај музеј окупља бројне поштоваоце уметности и посленике културе. Поседује збирку богатог културно – историјског наслеђа из праисторије, антике, средњег века, као и разноврсне етнографске грађе материјалне и духовне културе.

Завичајни музеј налази се у здању Старе поште, у ужем центру града. Зграда припада јединственом архитектонском комплексу Начелства и као непокретно културно добро под заштитом је Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Током досадашњег рада Завичајног музеја, формиране су археолошка, етнолошка, историјска, ликовна (са једним легатом) и нумизматичка збирка. Путем размене са другим музејима и сродним установама културе, као и поклонима појединаца, оформљена је и музејска библиотека.

На годишњем нивоу у просеку се организује десетак изложби. Успостављена је сарадња са другим музејима и сродним установама културе. Најзаступљеније су изложбе ликовних и примењених уметности. Такође, музеј је у два наврата организовао мини фестивал етно филма и вече археолошког филма.

На локалном нивоу Завичајни музеј је остварио сарадњу са свим културно-образованим установама и удружењима, као и са ликовним удружењима и музејима у окружењу.