2020-08-06T09:32:49+02:00 6. августа, 2020. 09:32 |

Петровачко Грудно одељење у систему Ковид болнице

Председник Општине и командант Општинског  штаба за ванредне ситуације Душко Нединић известио је  јавност о епидемиолошкој ситуацији на подручју општине указавши на податак да је 71 особа заражена коронавирусом не рачунајући кориснике Дома у Поповцу. Од овог  броја, 18 лица је хоспитализовано са средњом клиничком сликом, нико се не налази на апаратима за вештачко дисање, 15 особа је излечено. И поред чињенице да је број новозаражених очекивано растао, болнички капацитети се, према речима Нединића, успешно носе са ситуацијом.

Када је у питању Установу за смештај старијих и одраслих лица „Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу, она се налази у изолацији.  И поред свих предузетих мера, вирус  је ушао у ову  установу и закључно са 31. јулом, 90 одсто корисника је тестирано на корона вирус.  

-Због великог броја оболелих и специфичне популације, били смо принуђени да од Грудног одељења Опште болнице у Петровцу, направимо Ковид болницу, која ће искључиво служити за пацијенте из овог Дома. На одељењу се за сада налази 7 особа, које су иначе дугогодишњи, хронични болесници. Штићеници, који су позитивни, а без симптома, изоловани су у посебним просторијама у Установи.  Нажалост, једна особа је преминула. У питању је старије лице, дугогодишњи тежак хронични болесник.Такође, запослени из ове Установе, који су позитивни на вирус, налазе се у кућној изолацији. Како је број радника смањен, притисак на оне који нису позитвни и остали су да раде је изузетно велики. Такву ситуација сада треба издржати поготово што се очекује да тестови покажу још заражених. Запослени раде пуном снагом и прековремено, под пуном опремом и заслужују све похвале и дивљење, рекао је Нединић.

Директори Дома и болнице, у сталном су контакту са ресорним министарствима и редовно их извештавају о ситуацији. Из Штаба су апеловали на грађане да се строго придржвају прописаних мера, да носе маске у затвореном простору и буду у изолацији уколико је то неопходно.