МИЛИЦА ИЛИЋ И ЧАСЛАВ ЧУПИЋ ПРВИ ФИНАЛИСТИ СМОТРЕ

Центар за културу Пожаревац од синоћ је домаћин традиционалне, ове године 15. Смотре дрaмских aмaтeрa Пoмoрaвљa и Пoдунaвљa „Живкa Maтић”. Верну позоришну публику тим поводом најпре је поздравила директорка ове Установе Галина Перић.

-Моје интимно одушевљење и осећање је у нади што ће публика гледати управо комаде са територије Подунавља и Поморавља и да ће најзанимљивија позоришна остварења по избору песника Александра Лукића публици пружити прилику да ужива у артизму веома занимљивих редитељских замисли и глумачих остварења која ће бити изведена на великој сцени Центра за културу Пожаревац. Посебно ме радује чињеница што су се у конкуренцији овогодишње Смотре „Живка Матић“ нашли класични позоришни комади најугледнијих драмских писаца нашег језика, рекла је између осталог Перић.

Смотру је отворио председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, истичући:

– Радо се препуштајући чарима дасака које живот значе када су на њима глумци аматери, пожаревачка публика знаће да награди њихов труд, таленат и пре свега – жар. Они који поред својих професионалних обавеза налазе време да нас очарају позоришном магијом, увек су били бурно поздрављени по овим кровом… Сигуран сам како је мали број градова у свету који се може похвалити да је домаћин чак четири позоришна фестивала, а нама који у њему живимо је част да један од њих носи управо име Живке Матић.

Прво у низу такмичарских остварења извели су чланови Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ Културно просветног центра Петровац на Млави. Они су се публици и жирију представили комадом Љубомира Симовића „Путујуће позориште Шопаловић“ у поставци редитеља Милоша Јагодића.

По одгледаној представи жири је донео одлуку да за глумицу вечери прогласи Милицу Илић која је креирала лик Гине, жене из народа, суочене са тежином свакодневице и егзистенције.

 

 

 

 

 

Глумац вечери је Часлав Чупић. Енергичнан на сцени, представио је злогласног батинаша Дробца који на крају комада доживљава чудесан преображај. Милица Илић и Часлав Чупић први су у низу глумаца који уз синоћ изведену представу конкуришу за главне награде 15. Смотре „Живка Матић“.

Овогодишњим жиријем прeдсeдaвa пoзoришнa рeдитeљкa из Бeoгрaдa Цисaнa Mурусидзe Чoлoвић, а чланице су директорка пожаревачке Филијале Националне службе запошљавања Соња Мирић Младеновић и професорка српског језика Пожаревачке гимназије Славица Јовановић.

Вечерас наступају аматери Позоришта „Масука“ Центра за културу Велика Плана представом Александра Поповића „Мрешћење шарана“ коју је режирао Дејан Цицмиловић. Почетак је у 20 часова.

Текст и снимци Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content