У Свечаној сали Градског здања у Пожаревцу представљена је Монографија „Милија Радивојевић Баја – традиција у настајању“. Научно – истраживачко дело у чијој је жижи стваралаштво поменутог пожаревачког народног здравичара и музичара ауторски је потписала Маја Радивојевић, наша суграђанка запослена у Музиколошком институту САНУ у Београду. Гостима и учесницима промоције овог стручног остварења испред локалне самоуправе обратио се председник Скупштине Града Предраг Мијатовић, а у име Удружења грађана „Импулс  Србије“ као издавача, Дејан Марјановић.

Монографија обухвата пет сегмената, од музичке и животне биографије Милије Радивојевића Баје до анализе његовог музичко фолклорног ангажовања, док су у прилогу дати нотни примери песама које је Радивојевић изводио током настанка основа за ову књигу.

Маја Радивојвић ауторка и Милија Радивојевић Баја народни здравичар, певач и чувар традиције

Ауторка Маја Радивојевић, која стицајем околности носи исто презиме као и чувар традиције о коме пише, истакла је:

– Оно што се среће код Милије је пример прилагођавања старих вредности новом времену. На одређен начин он трансформише оно што му је остављено у аманет дајући свој лични печат, јер чак и њему, као недвосмислено утицајном иноватору, љубав према  свом народу и песми не дозвољава да у потпуности искорачи из традиционалних оквира, и у том смислу он функционише као чувар традиције… Милијино стваралаштво са пуним правом можемо посматрати као један нови пут нашег традиционалног израза и допринос овог уметника оправдано сматрати као традицију у настајању.

Д.Марјановић, Д,Големовић, С.Радиновић, М.Радивојевић и Баја Радивојевић

Говорећи о делу Маје Радивојевић,  професорка на катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду др Сања Радиновић, рецензент, посебно се осврнула на пар детаља који издвајају Милију Радивојевића:

– Радећи на терену и прикупљајући материјал, ауторка је са Радивојевићем снимила 115 песама од чега је 38 његових ауторских творевина. Није непознат феномен такозваног даровитог појединца, али Баја је далеко више од тога. Он је аутор текстова, аутор музике и по много чему једна изузетна личност, препун ентузијазма који је, све лепо што носи у себи, несебично пренео свима. И пре свега: човек који је дубоко укорењен у нашој традиционалној православној вредности.

Оправдано одсутан други рецензент професор доктор Младен Марковић послао је поздравно писмо које је прочитано присутнима, док је трећи рецензент, eтомузиколог др Димитрије Големовић, надасве надахнуто говорећи о вредном раду који се нашао међу корицама књиге као значајном елементу и ослонцу будућим генерацијама, истакао:

– Ауторка се овде као и у својим осталим радовима строго држала светог тројства етномузикологије. То су теренско истраживање, транскрипција и анализа, којих се многи из наше бранше, из разних разлога, не придржавају. Да се Маја није држала тога, пред нама не би било овог обимног и вредног дела, и то треба ценити… Традиција је колективна творевина, али се прелама у појединцима. У овом случају то је Милија Радивојевић Баја, који преноси традиционалне ствари али он и иновира… Чињеница је да мелодија диже реч до самог Бога. Не постоји религија на свету у којој се казује а не пева, односно певана реч је и Богу милија.

Промоцију је оплеменио наступ певачке групе “Арија”

 Представљање монографије традиционалим српским мелодијама употпунила је певачка група „Арија“, а својим појем и здравицом лично Милија Радивојевић Баја.

Издавач Монографије је Удружење грађана „Импулс Србије“ уз финансијску помоћ Града Пожаревца.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content