2021-07-29T13:42:20+02:00 29. јула, 2021. 13:34 |

Питања поводом еколошких проблема

Градски одбод Народне странке у Пожаревцу упутио је саопштење у којем истичу да се град Пожаревац суочава са озбиљним еколошким проблемима. Отуда постављају питања о исправности пијаће воде, решавању проблема узрокованих непречишћавањем отпадних вода и кавак је квалитет ваздуха с обзиром на активност Железаре у Смедереву и Термоелектрана и копова у Костолцу.

Наводе и да се о последицама загађења ваздуха може закључити на основу података о просечном броју оболелих од болести респираторних путева на годишњем нивоу, посматрано на 1.000 становника, поготову деце, у поређењу са остатком Србије.

Даље указују на скорији пожар на привременој депонији у Пожаревцу, као и ранији пожар у кругу шећеране, те постављају питања да ли су на депонији предузете све законом предвиђене мере како би се пожар спречио, као и зашто одговорна фирма није санкционисана због пожара у кругу шећеране. У оба случаја траже одговоре на питања колика је била концентрација штетних и канцерогених елемената у пожарном диму, да ли је неко одговарао за ове еколошке катастрофе и да ли ће и ко сносити кривичну и друге одговорности за акцидентне догађаје?