Због специфичности органске производње, нарочито ограничења у избору препарата за заштиту биља, неопходно је комбиновати све доступне мере у циљу решавања проблема у заштити биља. Ту се подразумевају агротехничке, биолошке и хемијске мере.

Принципи органске производње налажу успостављање посебног агроекосистема, односно одговарајућег односа између корисних и штетних организама и зато решавање проблема у заштити биља у органској производњи базира се на непестицидним мерама и примени препарата који су на природној основи. Примена синтетичких препарата у органској производњи није дозвољена. Један од потенцијалних проблема у баштама може бити и већа бројност пужева, који у значајној мери могу да доведу до оштећења гајених биљака.

Пужеви из баште сузбијају се постављањем пивских замки које су дизајниране да привуку пужеве да упадну у пиво где ће се удавити. Ове замке се постављају тако што се у пластичне чаше сипа пиво и постави у земљиште. Како би се избегло дављење корисних инсеката, потребно је да врх чаше не буде потпуно у равни са земљиштем, већ да се издигне око 1цм. Ако се очекује киша, потребно је поставити заштиту, како не би вода улазила у замку.

      Такође, могуће је коришћење љуске од јаја која се измрви и поспе око биљака. Према неким искуствима то ће отерати пужеве јер им је тело осетљиво и дошло би до  повређивања  приликом преласка преко парчића љуски од јајета, а поред тога љуске су добре и за само земљиште. Мана је једино што оваква баријера мора стално да се обнавља (након кише или ветра). Један од начина одбијања пужева је и сађење  појединих биљака које их одбијају као што су: пелин, коморач, анис, рузмарин, драгољуб, тимијан или  рицинус.

     У затвореним просторима, као што су пластеници битно је контролисати влагу, помоћу вентилатора, као и применом наводњавања кап по кап, чиме се влага директно предаје биљци уместо да се шири по целој површини земљишта и ствара повољне услове за боравак пужева.

     Пужеве се могу одвратити од биљака и постављањем разних механичких  баријера – ограда. Траке бакра најмање ширине од 5цм могу се користити као баријере за пролаз пужева. Постављају се по сувом времену. Бакар делује електрохемијски на пужеве и одвраћа их од преласка преко баријере.

     Заштита од пужева је могућа и уз помоћ талога кафе, који је за њих у већој концентрацији отрован. Нападнуте биљке треба заливати талогом кафе који ће, не само отерати пужеве, већ истовремено и биљне мушице.

     Ове штеточине су сваштоједи. Хране се нежним, сочним ткивима великог броја биљака и тако узрокују оштећења и уништавају нападнуте делове и целе биљке. Уз директне, настају и посредне штете, јер оштећена места насељавају патогени микроорганизми који проузрокују трулежи. Последњих година произвођачи се жале на повећан број пужева, а у складу са тим и на врло велику штету на разним гајеним биљкама. Зато је потребно озбиљно сагледати могућности њиховог сузбијања.

Звездана Јовановић, дипл. инг. заштите биља

ПССС Пожаревац

Share.

Comments are closed.

Skip to content