2020-11-07T08:48:08+01:00 7. новембра, 2020. 08:48 |

Плакета и Милошу Маринковићу

Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида Србије прославило је ових дана 101. годину од оснивања и истовремено четврт века часописа „Војни инвалид“. На свечаној седници организованој тим поводом у складу са превентивним, епидемиолошким мерама, додељене су плакете онима који помажу рад Удружења.  

Секретар Удружења и уредник часописа Вук Станић подсетио је овом приликом на почетке рада као и на велику подршку Александра Карађорђевића при оснивању истакавши да је локација на Савском тргу на коме је касније саграђен Дом ратних инвалида, управо поклон краљевске породице. У знак захвалности Удружење је доделило плакету породици Карађорђевић. Признање је примио принц Филип Карађорђевић. Плакете су додељене још и  истакнутом члану Љутомиру Шапоњићу из Прибоја, привреднику из Петровца на Млави, директору фирме МСАТ  Милошу Маринковићу који финансијски подржава Удружење, пуковнику Љубинку Ђурковићу и државном секретару у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненаду Нерићу. 

Удружење је оновано 28. октобра 1919. Основали су га ратни војни инвалиди из Првог светског рата. На скупштини 18. октобра 1945. придружили су им се војни инвалиди из Другог светског рата, а 1995. донета је одлука о прикључењу и војних мирнодопских инвалида из ратова деведесетих.

Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида Србије на чијем је челу тренутно Синиша Драшковић, бави се заштитом ратних и мирнодопских војних инвалида и корисника породичне инвалиднине унапређујући њихов материјално-социјални статус. Удружење такође брине и о обезбеђивању додатних олакшица војним инвалидима и корисницима породичних инвалиднина на свим нивоима, посебно на нивоу локалних самоуправа у којима успешно раде општинска односно градска удружења РМВИ. Једно од веома активних је и петровачко удружење чији је председник Небојша Стојадиновић.