Услед кишног периода у засаду винове лозе  створени су повољни услови за појаву првих симптома пламењаче на свим зеленим деловима винове лозе, нарочито лишћу. Оптимална спољна температура протеклих дана за појаву првих симптома пламењаче кретала се у распону од 13-22 степена. За остваривања првих симптома примарне заразе потребни су услови познати као „три десетке“. Најмање 10 степени, три дана узастопно 10 мм падавина последњих 24-48 часова, као и да су ластари дужине 10 цм а листови обима 3цм. На лишћу се јављају округле пеге светложуте боје на лицу листа, док се на наличју јављају беличасте превлаке на удубљењима постојећих пега, које чине кондиофоре са покретним конидијама. Оболели листови спајањем пега некротирају односно изгледају на крају као да су пламеном захваћени,на крају и сами опадају. Највећа осетљивост винове лозе је у фази интезивног пораста, током маја и јуна, док је касније, нарочито у фази цветања. Исто тако могућа је појава симптома на лисним петељкама и витицама, али се она ретко јавља.

Током фазе цветања, цвет може бити паразитиран још док крунична капица која покрива цвет услед тога поцрни и цео цвет се суши. Такви цветови неповратно пропадају, суше се и опадају. Плодови односно бобице су најосетљивији у фази формирања гроздова, па све до почетка односно фазе шарка (сазревање бојење бобица) фаза 71-81.

Симптоми на младим бобицама јављају се у периоду влажног времена у виду бељења грозда и формирања паперја, након тога оне добијају црну боју и суше се, док код развијених бобица исти симптоми се јављају само без беличасте превлаке у виду смежуравости самих гроздова који потамне и опадају.

Битна агротехничка мера у јесен када прође берба да се из винограда скупи и одстрани опало лишће и тако се превентивно смањи инфекциони потенцијал пламењаче.  

Како је винова лоза у фази интезивног пораста у наредном периоду пољопривредни произвођачи требало би да обаве третман против проузроковача пламењаче неким од фунгицида на бази активне материје бакар оксихлорида+металаксил, фосетил алуминијум или флуазинама. 

 Милош  Радовановић, дипл.инг. заштите биља у ПССС Пожаревац

Share.
Leave A Reply

Skip to content