2021-01-26T10:43:55+01:00 26. јануара, 2021. 10:43 |

Планински клуб „Вукан“ из Пожаревца: На врху Балкана

Првог месеца у 2021. години, 16 и 17. јануара, Планинарски клуб „Вукан“  организовао је зимски успон на врх Мусалу, највиши врх Балканског полуострва.

Групу од девет високогораца предводио је искусни водич Зоран Павловић. Пело се два дана. Први дан је искоришћен да се логистички приближе врху. Планинари су преспавали у дому „Еверест“ на 2720метара надморске висине. Наредног дана, у раним јутарњим часовима, по невератно лошим временским условима од -26 степени целзијусових и при ветру од 10метара у секунди врх је савладан. Планинари кажу да су им од хладноће наочаре ледиле са унутрашње стране.

-Тако јак минус у комбинацији са јаким ветром, давао нам је слику да је минус много већи. Успон и силазак са врха је протекао без икаквих проблема. Екипа је била одлична и на висини задатка, кађе Павловић.

Екипу која је испела највиши врх Балканског полуострва чинили су  Зоран Павловић, Владимир и Нада Живковић из Вукана, Бојана и Драгана Ђорђевић и Дејан Иванковић из Планинарског друштва „Каблар“, Чачак, Радиша и Никола Величковић из ПК „Врбица“, Велика Плана и Ивана Гавриловић из ПК„Жежељ“, Крагујевац.