У доброј воћарској пракси познато је да се са завршетком текуће вегетације не завршава и брига о воћњаку, у смислу припреме за следећу вегетациону сезону. Припрема за наредну сезону почиње већ у овој, када се обављају јесењи радови у воћњаку, а све у циљу смањења инфекционог потенцијала патогена за следећу вегетациону сезону. Једна од битних мера заштите у воћњаку током јесени је обављање тзв. јесењег или “плавог прскања” воћака.

„Плаво прскање“ је веома корисна мера заштите воћака јер се њоме сузбијају многе болести, а неке се једино тим третирањем могу успешно контролисати. Овом мером заштите контролишу се многи патогени, узрочници разних болести. Сузбијају се патогени који презимљавају у крошњи воћака скривени у пукотинама коре, пупољцима, рак-ранама и сл. Зато се „плаво прскање” обавља у јесен после опадања бар 2/3 лишћа с круне воћака.

Овом методом сузбијају се узрочници многих болести воћака и винове лозе и то прозроковачи коврџавости листа брескве, рогача шљиве, монилиоза коштичавих воћки, пегавости листа и краставости плодова крушке, кестењасте пегавости малине, шупљикавости лишћа и коврџавости плодова кајсије и других воћки,  бактериоза код коштичавих и јабучастих воћака, екскориозе винове лозе, као и узрочнике многих других болести биљака.

Посебно уколико су зиме благе, патогени могу доспети на осетљиве делове воћке и изазвати њихову заразу. Да се инфекције не би оствариле током касне јесени и благих зимских месеци патогени се морају уништити на месту њиховог презимљавања и тако спречити да нападну осетљиве делове воћке. Зато се препоручује да се „плаво прскање” обави благовремено у јесен чиме ће и штетне последице у пролеће бити знатно мање.

Заштита воћака у јесен обавља се препаратима на бази БАКРА. Најбоље време за третирање је после појаве првих јесењих мразева. „Плаво прскање” је неопходно темељно урадити. Сваки део крошње треба потпуно наквасити тако да крошња после третирања изгледа плавичаста. Ову меру заштите неопходно је темељно урадити.

Третирање треба апровести по лепом времену када су воћке суве и када је температура виша од 7°C.

Препарати којима се врши третирање су: Nordox 2 kg/ha, Funguran –OH 0,5%, Cuprozin 35WP 0,35%, Bakaroksihlorid-75 WP 0,75%, Blue bordo 0,5%.

 

Јовица Јуришић, дипл. инг.

Невена Николић, дипл. инг.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content