2020-10-30T10:12:06+01:00 30. октобра, 2020. 10:10 |

Племенити гест Фонда „Вастимир Павловић Царевац“

Великоградиштанско одељење Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ Пожаревац од уторка је богатије за три виолине  нашег уваженог градитеља овог инструмента, Јана Немчека из Ковачице.


Виолине је уступио Фонд “Властимир Павловић Царевац“ основан одлуком Скупштине општине Велико Градиште са циљем да чува име, лик и дело Властимира Павловића Царевца и негује народну музику на темељима основних вредности српске народне уметности, који је ове вредне интрументе добио на поклон поводом прошлогодишњег  XXV  Музичког фестивала “Царевчеви дани“.

На пригодној свечаности присуствовали председник Фонда, Мирослав Стојковић,  начелнице Општинске управе општине Велико Градиште, Сања Стојадиновић као и   директор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Зоран Марић који је овом приликом истакао да Одељење у Великом Градишту са успехом ради дуже од две деценије, а сарадња са Општином Велико Градиште и њена помоћ представља сјајан пример подршке и наставка традиције ведног од највећег виолиниста ових простора.

Вреди поменути да сваке године поводом свог дана школа  на поклон добије по неки инструмент, док се део инструмената користи из основног фонда Музичке школе у Пожаревцу. Иначе, када ова образовна институција буде добила адекватан објекат у граду на Дунаву, то ће бити својевстан културни центар за концертом салом намењеном адекватним уметнилким акивностима како Великом Градишту тако и самој Школи.

Председник Фонда “Властимир Павловић Царевац“ Мирослав Стојковић подсетио је на племенито дело Јана Немчека који сваке године победнику “Царевчевих дана“ поклања вредну виолину, и нагласио да му је задовољство што ће три виолине које је Немчек поклонио Фонду на прави начин користити ученицима Одељења Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Великом Градишту.

Иначе, Музичка школа „Стеван Мокрањац“  нераскидиво је  везана и за Фестивал “Царевчеви дани“ у чији рад је укључена кроз одржавање Кампа виолиниста, учешће у жирирању такмичара и раду Саветa  фестивала.

В.Винкић

Фото:  http://velikogradiste.rs