Међународно пливачко такмичење на отвореним водама „Viminacium Open Water 2“ одржано је 26. јуна по Фина правилима код ресторана „Дунавски драгуљ“ у Костолцу и протекло је са пуно успеха, уз 50 учесника.            (Фото: Едвард Шустер)Пливање се одвијало на новој кружној стази, на потезу од почетка Костолачког рукавца до луке „ТЕ-КО Костолац“, где је био окрет стазе пливања. Организатор и покровитељ је Пливачки клуб „Tri swim“ из Пожаревца, иначе пуноправни члан Пливачког Савеза Србије. Крилатица овогодишњег митинга „Viminacium Open Water“ гласила је : Пливај из срца!

Промотер такмичења била је наша позната пливачица Мина Мастиловић из Београда, освајачица бројних медаља. Судио је национални пливачки судија Бранислав Kовачевић из Ваљева, са Фина листе судија за даљинско и маратонско пливање и национални селектор 2013. године.  

Учесници су се надметали на стазама од 3,3 километра и 1,1 километар, док су најмлађи пливали 200 метара. 

Трка на дужој дистанци бодована је за „Srb Open Water Cup 2021“. Мерење времена је вршено путем електронских чип система. Овај митинг био је уврштен у календар пливачких манифестација PSS и SDMMPS за 2021. годину. 

Директор трке Вања Рајчић из Костолца, која је пливала на дужој дистанци, наглашава да је приоритет безбедност пливача и додаје: – Из тог разлога увек имамо дефинисан сигурносни акциони план за брзо деловање. Тим „Спасилаштво на води“ су ове године предводили Владимир Kораћ из Костолца и Миле Петров из Вршца, док су патролним чамцима управљали Kостолчани Вељко и Лазар Грубетић и Пожаревљанин Иван Kочев. Kајацима су управљали Јоја из Великог Градишта и Милош Милошевић, један од оснивача ПК „Tri swim“. 

НАЈБРЖИ ДО ЦИЉА

Апсолутни победник у мушкој конкуренцији на дистанци од 3.3 километра је Kристијан Стојановски из Скопља, Македонија, са обореним рекордом стазе из 2020. године од 43 минута и 14 секунди. Други је до циља стигао Ђорђе Лукић, ПК „Swim star“ из Бечеја, а трећи Михаило Лукић из истог бечејског клуба. У женској конкуренцији је на стази од 3,3 км најбржа Нађа Лазаревић, ПК „Валес“ Ваљево, друга је Маша Цветковић из истог клуба, док је трећа Дивна Шимшић, ПК „Нови Београд“. 

На дистанци од 1.1 километар, победници у мушкој конкуренцији су Бобан Ранковић, ПК „Дунавске ајкуле“ Смедерево, Ненад Вељковић, ПК „Динамо“ Панчево и Слободан Радишић. У женској конкуренцији је прва до циља допливала Даница Шимшић, ПК „Нови Београд“, друга је Андријана Марић, ПК „Валес“ Ваљево, а трећа Бојана Марјановић. 

Међу најмлађима, на стази од 200 метара, најбржи је био Никола Вуковић, ПК „Савски чивијаши“ из Шапца.  

Такмичење су подржали и помогли Туристички сектор Виминациујма, Туристички Савез града Пожаревца, Синдикат термоелектрана Костолац, Синдикат копова Костолац, Феронис, ДМ Обезбеђење, Свислион Таково, Студио Б, Тесла Вода, Пекара Маестро, Два брата и тата, Црвени крст Пожаревац, Лекарскa служба хитне помоћи из Kостолца, Kапетанија Велико Градиште и Речна полиција Kостолац, која је водила рачуна о безбедности и поштовању забране пловидбе на стази пливања.

За све учеснике након финалне церемоније уприличен је ручак у ресторану „Дунавски драгуљ“.

Циљеви митинга били су поред развоја пливања у Браничевском округу, такође допринос подизању свести јавности о важности очувања Дунава и његовог приобаља, развоју туризма, промовисању културних и историјских добара.

– Опште је познато да сваке године доносимо новитетите у организацији и трудићемо се да „Viminacium Open Water 2“ постане глобално медијски познат, јер смо показали да Градска општина Kостолац поред природног и водног потенцијала има и туристички. Зато заслужује пливачко такмичење на отвореним водама које ће у годинама које долазе привлачити и стране такмичаре, поручују из Пливачког клуба „Tri swim“.

Следећи „Viminacium Open Water“ најављују за 26. јун идуће године, када ће угостити пливаче маратонце из земаља окружења.

Текст: Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content