2020-08-08T08:49:10+02:00 8. августа, 2020. 08:49 |

Пливање – животни стил

Имајући у виду активности као и надметања које организује Пливачко спортско удружење  „Tri swim“ из Пожаревца, посетили смо овај клуб и разговарали са Александром Жегарцем (на слици), идејним творцем и једним од оснивача Клуба који за сада окупља петнаестак активних чланова свих узраста. 

Рад у  текућој години одвија се под слоганом „Пливање – животни стил“ а чланови су до сада учетвовали на бројним такмичењима организованим како у земљи тако и иностранству. 

– Идеја за оснивање проистекла је из самих активности групе заљубљеника чији је акценат било спортско пливање. Но, Статутом Клуба, обухваћен је и триатлон, тако да смо пуноправни чланови Пливачког савеза Србије и Српске триатлонске уније, говори нам Александар Жегарац, први човек  „Tri swim“-a за којим су бројна спортска искушења ових области која је са сигурноћу и великим успехом савладао.   

Имајући у виду да триатлон чине сегменти пливања, трчања и бициклизма на различитим дистанцама, у оквиру Клуба посебно се негује спортско пливање у базену и маратонско пливање на отвореним водама, потом  трчање и бициклизам, а чланови могу независно учествовати на пливачким и тркачким надметањима. Иначе,  Пливачки клуб у оквиру Удружења је једини који на територији браничевског округа који развија спортско пливање 

– Посебно бих истакао сарадњу са свим клубовима овог профила у земљи, док смо сви окупљени око „Tri swim“-a нарочито поносни на сарадњу са Триатлон федерацијом Бугарске. Наиме, то је једно драгоцено искуство, имали смо прилику да одрадимо и заједнички тренинг на базену у Софији, а начелни договор је да њихови представници учествују на такмичењима које ми организујемо а наши на њиховим, говори Жегарац. Тренинзи пливања се одвијају углавном на отвореним водама, Сребрном језеру и  Дунавцу, али и на базену у Смедереву.

 -Наши бициклисти одрађују такозване координисане тренинге и то групне и појединачне, а када је о трчању, у складу са слободним временом чланова трудимо се да што чешће организујемо тимске тренинге чија основа су такозвани паметни тренинзи. Имајући у виду специфичност бициклистичких и тркачких тренинга, они се обављају обично на неком од отворених путева или стаза у околини Пожаревца адекватних за ове спортове. 

Занимљив податак је да је верни пријатељ и промотер Клуба Недељко Неђо Тодоровић, наш уважени хидрометеоролог, који је и учесник пливачких надметања у организацији „Tri swim“-a, што у неку руку обезбеђује релевантно извештавање о временским условима на дан такмичења.

Интересујући се како се може постати члан „Tri swim“ Клуба, сазнали смо да је довољно отворити и пратити истоимену фејсбук страницу.   

Пошто су спортови обједињени у ПСУ „Tri swim“ везани за отворени простор и временске услове који су сада идеални, од Александра Жегарца сазнајемо да ли зимски период утиче на рад током овог годишњег доба:

– Напротив. Ми посебно радимо на популаризацији зимског пливања, а пролетос смо организовали једно промо пливање на хладним водама. Наиме, ради се о томе да човек може своје пливање да прилагоди нижим температурама на краћим дистанцама, а могуће је и коришћење гумених комбинезона, каже наш саговорник који је до сада често учествовао на зимским пливачким надемтањима у иностранству различитих дистанци, посебно у Грчкој, јер овај вид спорта још увек није заживео у Србији.    

Важно је поменути да Пливачки клуб „Tri swim“ у свом окриљу има и спасиоце са искуством који су задужени за овај део безбедности током тренинга и такмичења, а велики понос су најмлађи такмичари, браћа Реља и Лука Илић који већ неколико годинама за редом постижу сјајне резултате на надметањима на Градском базену. 

За крај разговора са Александром Жегарцем интересујемо се која је од три дисциплине које се негују у „Tri swim“-у најтежа:

– Свака од њих је јединствена у својим оквирима, у зависности од физичке припремљености такмичара и терена или вода на којој се одвија. Но, најтеже је када се све три дисциплине претопе у једну, односно у триатлон, што захтева  умеће, технику, снагу и физичку спремност, одговара наш саговорник, који овде издваја своје учешће у  финалу Кро Капа прошле године у Ровињу где су струје толико јаке да се, такорећи плива у месту, док се не стигне до циља!  

Влада Винкић

Фото: Архива ПСУ „TRI SVIM”