Текст под насловом „Олако препознавање“ новинара и књижевника Синише Ристића из Пожаревца је освојио прву награду на Конкурсу за кратку новинску причу „Миливоје Илић“.

Жири редакције недељника „Реч народа“ је одлучио да друга награда припадне краткој причи „Пиџама“ аутора Саше Стојадиновића из Пожаревца.

Трећу награду за „Дан када је учитељ прескочио школу“ добио је Стамен Миловановић из Ниша.

Жири у саставу Светлана Евковски, Татјана Роквић Стојковић и Драгана Деурић је одлучио да још две, од укупно двадесетак на конкурс приспелих прича, заслужују похвале. Похваљене приче које ће бити објављене у новинама „Реч народа“ су „Говори истину и нико ти ништа веровати неће“ аутора Банета Доцина из Пожаревца и „Кош“ Томислава Ђокића из Параћина.

О НАГРАЂЕНИМ ПРИЧАМА

  • Првонаграђена прича је заиста донела олако препознавање. Већ после прве реченице је било јасно ко је јунак приче. Управо Миливоје Мића Илић, новинар „Реч народа“, дугогодишњи уредник културне рубрике и аутор специфичне и читане хуморно – сатиричне новинарске форме козерије, или по називу по коме се памте, „Скрозерије“. Прва награда свакако није додељена само због „олаког препознавања“ и сећања на Миливоја Илића, већ и због аутентичности и живости јасно исписаног рукописа професионалца Синише Ристића. Овој причи се није ималo шта додати већ само доделити.
  • Саша Стојадиновић је лаким језиком испричао духовиту причу кроз компарацију како испланирати, а како се стварно добро провести. „Пиџама“ је усуд који нас на нашу срећу, прати. Тематски, то је веома оригинална прича у којој свако може да се препозна.
  • Трећенаграђена прича је по поуци коју носи, савремена и свакидашња. Истовремено, враћа у носталгичну прошлост и оно што су учитељи у неким другим временима били, светлост знања и мудрости, не само за своје ђаке већ и село.

Две приче, за које жири сматра да треба да буду похваљене, „Говори истину и нико ти ништа веровати неће“ и „Кош“ су квалитетом и на веродостојан начин испуниле форму коју је конкурс тражио.

Конкурс за кратку новинску причу „Миливоје Илић“ новина „Реч народа“ објављује сваке године већ четврт века у знак сећања на свог новинара, уредника, хумористу, козера и књижевника Миливоја Мићу Илића.

Share.

Comments are closed.

Skip to content