2019-08-02T21:22:06+02:00 2. августа, 2019. 21:22 |

Победник последње етапе Јан Андреј Кули

Међународна бициклистичка „Трка кроз Србију“ 59. издање, под слоганом „Бициклизам и туризам заједно“ успешно је у Пожаревцу, уз учешће више од 150 бициклиста из 30 земаља. Трка има велики спортски значај, јер се налази у светском бициклистичком календару и сви такмичари који наступају, могу да освоје бодове неопходне за квалификације на Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Најуспешнији у последњој етапи Јан Андреј Кули

Иначе, у последњој етапи која је вожена од Мионице до Пожаревца у дужини од 157 километара најбржи је био Јан Андреј Кули, члан словачке екипе „Дукла“, коме је златну медаљу уручио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић. Друго место заузео је репрезентативац Србије Марко Даниловић и њему је сребрно признање предао председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић. Трећепласираном Италијану Симонеу Иноћентију из екипе „Мито Сајклинг тим“ бронзано одличје уручио је председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић.

Трећепласираном Иноћентију медаљу уручује Златан Костић

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић поручио је да је част бити по седми пут домаћин једне од етапа ове престижне трке. Спој бициклизма и туризма види као добитну комбинацију за промовисање овог краја.

 -Упутио бих честитке свим такмичарима, а посебно победницима који су током ове четири етапе превалили укупно 650 километара и успели да се изборе са свим изазовима који су их чекали на том путу. Захвалио бих се и Бициклистичком савезу Србије на указаном поверењу да Пожаревац буде домаћин завршне етапе ове бициклистичке трке, као и представницима Републике Српске, јер су овом трком отворене границе између две земље, рекао је Спасовић.

                                     ЖУТА МАЈИЦА САЛВАДОРУ

Укупни победник, освајач жуте мајице Енрико Салвадор

Италијан Енрико Салвадор укупни је победник овогодишње Трке кроз Србију. За такав подухват припала му је жута мајица и победнички пехар који му је уручио   градоначелник Пожаревца Бане Спасовић. Другопласираном Морану Вермулену,  Аустријанцу из екипе Граца пехар је уручио Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца. Њему је припала и бела мајица као најбоље пласираном такмичару до 23 године, коју му је предала Ана Миљанић, чланица Градског већа. Такође, Вермулен је био најуспешнији и на брдском испиту, па му је Владимир Куваља, директор Трке уручио и плаву мајицу. У генералном пласману треће место освојио је Александар Овсеников из Казахстана, коме је пехар уручио Бранко Бановић, директор Бициклистичког савеза Србије. Легенда српског бициклизма Живорад Жика Мићић предао је црвену мајицу најбољем спринтеру, Италијану Рикарду Бобу.

Репрезентативац Србије Марко Даниловић изборио друго место

Трка је започета 29. јула у Источном Сарајеву и такмичари су из Републике Српске возили две етапе до Прибоја преко Јахорине. Трећа етапа била је подељена на две кружне трке око Златибора и Мионице. Иначе, овогодишња трка је посвећена  јубилеју, 80 година од прве трке кроз Србију, која је вожена 1939. године, а чији је покровитељ био Петар Други Крађорђевић.

Бела и плава мајица за Морана Вермулена

                                                                                     Текст и снимци: Д.Динић