2021-02-11T08:05:01+01:00 11. фебруара, 2021. 08:05 |

Побољшани услови рада кучевачког ЦЗК

Енергетска ефикасност у Центра за културу „Драган Kецман“ у Kучеву унапређена је уз подршку Kраљевине Норвешке путем пројекта „Норвешка за вас – Србија“. У саопштењу УНОПС-а наводи да су у оквиру овог пројекта, на објекту саграђеном деведесетих година прошлог века, обухваћени санација равног крова, замена столарије, реконструкција котларнице и уградња система за дојаву пожара. Тиме су побољшани услови за рад и боравак корисника културног центра, радника бибилотеке, чланова три фолклорна ансамбла, хора и уметничког клуба, али и 15.000 грађана Kучева којима је ово кључни објекат културе.Председник Општине Kучево др Иван Рајичић изјавио је да је подршка Kраљевине Норвешке од изузетног значаја. 

-У објекту чији су услови однедавно знатно побољшани, грађани ће моћи да користе за различите културне активности. Све уштеде користићемо за даље одржавање објекта, рекао је Рајичић. 

Укупна вредност радова је око 110.000 евра, од тога Kраљевина Норвешке издвојила је око 100.000, а Општина Kучево око 10.000 евра.

Милица Дошеновић, в.д. менаџерке пројекта „Норвешка за вас – Србија“ истиче да ће подршка Kраљевине Норвешке допринети значајном смањењу трошкова грејања, док ће се остварене уштеде искористити за финансирање активности ради унапређења квалитета културног живота у Kучеву. Како је рекла, уградњом система за дојаву пожара повећана је безбедност зграде, корисника и посетилаца.

У склопу примене принципа доброг управљања, које се спроводе у сарадњи са програмом Swiss PRO, Општина Kучево донела је одлуку да средства добијена уштедама оствареним подизањем енергетске ефикасности буду употребљена за редовно одржавање и модернизацију објеката, као и за унапређење постојећих и развој нових садржаја које ће грађани бирати кроз анкету.

Пројекат „Норвешка за вас – Србија“ има за циљ да допринесе равномерном друштвено – економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, унапређење локалне инфраструктуре, подршку интеграцијама Републике Србије у Европску унију и јачање информационе безбедности Владе Србије. Програм је учествовао и у јачању здравственог система за одговор на пандемију ковид – 19. 

Пројекат финансира Kраљевина Норвешка са 8,7 милиона евра, а активности на терену спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).