На месном гробљу у Црљенцу, у присуству припадника Генералштаба Војске Југославије, Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране, МУП-а Србије, породице, родбине и пријатеља, обележена је годишњица смрти генерал – пуковника Љубише Величковића, жртве Нато агресије на Југославију.
Испред Генералштаба ВЈ венац су положили генерал потпуковници Миодраг Симић, Бранко Крга и Ђорђе Ћурчин, начелник штаба Ратног ваздухопловства и Противваздушне одбране ВЈ генерал потпуковник Славко Бига, генерал мајори Бранислав Дашић и Миодраг Старчевић и пезионисани генерали Љубомир Бајић и Мирослав Филиповић. Испред Гарнизона и Пешдијског школског центра у Пожаревцу био је командат, пуковник Радован Шарчевић.
Генерал Љубиша Величковић погинуо је у ноћи 31. маја и 1. јуна 1999. године извршавајући своје војничке обавезе. Одликовала га је храброст, ишао је испред времена у којем је живео. Био је ненадмашан пилот, живео брзо, умро часно. На брду „Дравица“ у Црљенцу, надомак његове породичне куће, споменик подигнут њему у част представља надахнуће младим генерацијама али је и опомена онима који још нису увидели праву опасност од новог фашизма оличеног у једном делу најразвијенијих земаља света.

(С. Мирковић)

Share.
Leave A Reply

Skip to content