Пре десет дана Завод за јавно здравље Пожаревац доставио је домовима здравља на територији Браничевског и Подунавског округа вакцине против вируса грипа.

У складу са Правилником о имунизацији и начину заштите лековима и националним препорукама за имунизацију становништва,  вакцинација против грипа у  Србији се спроводи  тровалентном (сезонском) вакцином која поред типа  А(Х1Н1) вируса грипа, садржи типове  А(Х3Н2) и Б вируса, у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2017/2018, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих  у претходној сезони.

Количина вакцина предвиђена за Браничевски и Подунавски округ износи  11.840 доза,  6.840 доза за Браничевски и 5.000  за Подунавски округ. Вакцина против грипа је најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите од грипа.

-Вакцинација се спроводи код особа са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особа са ослабљеним имунитетом, трудница, гојазних особа… Поред наведених потребно је обухватити особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештене у установама које обављају здравствену делатност. Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику, али и чланова породице болесника у повећаном ризику од компликација код којих је контраиндикована вакцина, каже др Надежда Станковић, начелница Одељења за контролу и превенцију заразних болести  пожаревачког Завода за јавно здравље.

Време неопходно за стицање имунитета је 2 до 3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи 6 до 12 месеци. Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама,  код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, а што је најважније спречавају могуће теже компликације, од којих је најчешћа запаљење плућа и смртни исход као последица насталих компликација.

– Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, ову вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци живота. Преосетљивост на јаја, пилеће протеине, неомицин и формалдехид су најчешће контраиндикације код ове вакцине. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероиди, цитотоксични лекови или радиотерапија, додаје др Станковић.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content