Увод у XV Aматерскe глумачкe свечаности “Миливојев штап и шешир” био је занимљив догађај приређен у Галерији “Обојена светлост”. Наиме, непосредно пред званичан почетак Смотре,  Драги Ивић директор Центра за културу Пожаревац отворио је изложбу портрета „Великани српског позоришта”.

 

 Д.Ивић

Реч је о пројекту Удружења грађана „Жанка Стокић“  Раброво и Центра за културу „Вељко Дугошевић“ Кучево у оквиру кога је преко стотину уметника начинило портрете позоришних бардова.  Изложбу чини педесетак радова, портрета, који ће по окончању Фестивала у Пожаревцу бити постављена и у  Пожеги, Петровцу на Млави, Београду , Зајечару, Вршцу и Алексинцу.

Љубитељи позоришне уметности потом су се преселили у Велику салу Центра за културу Пожаревац са чије сцене је поздравне речи упутио Дејан Крстић, члан Градског већа за културу, медије и невладине организације.

 

Д.Крстић

– Велика је привилегија нас Пожаревљана што имамо једног великог Миливоја Живановића и фестивале у славу његовог имена, какав је и овај – „Миливојев штап и шешир“. Верујем да смо сви бар једном пожелели да добијемо шансу да поздравимо публику на једном престижном фестивалу, какав је и овај, или да будемо у жирију који ће имати привилегију да ода признање најбољем и да се поклони уметницима, истакао је Крстић и додао: – Наша је велика захвалност што овакви фестивали постоје и још већа што можемо уживати у бравурама врсних уметника. На овом Фестивалу једини критеријум је квалитет, као и тежња уметника да се одупре просечности. Аматерске глумачке свечаности „Миливојев штап и шешир“ представљају шансу уметницима, да преиспитају своје уметничке домене, као и да нађу мотивацију за будући рад, истакао је Крстић и прогласио отвореним XV Сусрете варошких позоришта Србије “Миливојев штап и шешир”.

 

Прву у низу такмичарских представа извео је Студио „БИС“ из Београда. Реч је о  комедији Јована Стерије Поповића „Покондирена тиква“ у режији Весне Станковић. Према одлуци жирија у саставу  Александар Дунић, глумац, Др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац и Душан Шукљевић, адвокат из Пожаревца,  признање за сликовиту креацију лика припало је Анђели Алавиревић за улогу Евице, док је глумица вечери Александра Пантић, која је за улогу Феме освојила реплику Миливојевог штапа и тако постала  први конкурент за ласкаву титулу најбољег глумца – глумице  XV Аматерских глумачких свечаности “Миливојев штап и шешир”.  Подсећања ради, жири сваке вечери додељује по једну специјалну награду – за сликовито представљање лика –  и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа чији добитник улази у најужи избор за свеукупног победника Фестивала који ће 27. фебруара са Велике сцене Центра за културу Пожаревац у своју глумачку витрину и матично позориште однети Миливојев штап и шешир!

Глумица вечери Александра Пантић

Вечерас у 20,00 сати представиће се Ансамбл Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ у Шиду комадом „Бал вампира“ који је за сцену поставио Цветин Аничић, док се улазнице могу купити на Билет сервису.

Влада Винкић

Фото Бојан Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content