2021-11-05T14:30:36+01:00 5. новембра, 2021. 14:29 |

Пoчели радови на саобраћајници Пожаревац-Градиште-Голубац

На локацији између Мале Крсне и Петље Пожаревац код наплатне рампе, данас је озваничен почетак радова на изградњи брзе саобраћајнице Пожаревац-Велико Градиште-Голубац. Церемонији је присуствовао председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, представници кинеске  Компаније „Šandong haj spid group“ која изводи радове,  директор Коридора Србије Александар Антић, министар грађевинарства Томислав Момировић и председници локалних самоуправа браничевског округа који су упознали председника са инвестиционим плановима у својим срединама.

Брза саобраћајница је дуга 67 километара, а пројекат вредан 337 милиона евра. Уговор је потписан с кинеском компанијом и предвиђа да се радови заврше за две године односно до новембра 2024. Саобраћајница ће имати по две саобраћајне траке у оба смера, ширине по 3,5 метра и на њој ће бити изграђено више од 20 мостова и надвожњака, укључујући и нови мост преко Велике Мораве, 24 петље и раскрснице са локалним путевима.Траса почиње код Петље Пожаревац на аутопуту Београд – Ниш, а завршава се на улазу у Голубац и наставља на постојећу Дунавску магистралу која иде ка Кладову.

Иницијативу за изградњу брзе саобраћајнице дао је председник Вучић у јулу приликом посете Хидроелектрани Ђердап и делу источне Србије. На данашњој свечаности председник је рекао да ће грађани, када пројекат буде завршен, од Београда до Великог Градишта стизати за мање од сат времена, а до Голупца за 70 до 75 минута. У  разговору са кинеским извођачима истакао је да ће прва деоница бити завршена до краја 2023. године и позвао извођаче да убрзају те радове и уколико је могуће заврше обнову Дунавске магистрале пре јуна.

-Данашњи догађај је један од најважнијих који суштински мења живот у Браничевском округу… Не мислимо овде да станемо, изградићемо наставак саобраћајнице ка Брзој Паланци. Циљ нам је да се места повежу са Београдом. Овакви пројекти су најважнији за људе, рекао је Вучић који се захвалио представницима кинеске компаније која ради на пројекту изградње саобраћајнице.

База извођачу радова, у наредне три године налазиће се на улазу у Пожаревац, код Љубичевске петље.