Светски Лимес конгрес који се одржава сваке треће године и окупља стотине археолога из целог света, отворен је у недељу 2. септембра у Београду. Ширење Римског царства и његове границе, успони и падови само су неке од тема о којима се  од понедељка разговара на највишем научном нивоу у Археолошком парку „Виминацијум“ који је спремно дочекао више стотина научника из 60 земаља света.

  • Чекали смо три године на овај тренутак, од 2015. када смо добили организацију „Лимес“ конгреса у Инглштату. Организација је прилично компликована и одмах смо кренули у радове. У Виминацијум је дошла археолошка елита која највише зна о римском устројству, римској војсци, граници и свему осталом везаном за римско царство. Овде ћемо бити до 10. септембра и за то време разменићемо научна сазнања и искуства, рекао је по пристизању научника у Виминацијум, др Миомир Кораћ, директор Археолошког института и АП „Виминацијум“.

Капацитет изграђеног Каструма, реплике римског легионарског логора у коме ће док траје Лимес конгрес бити смештени учесници, је 480 лежаја. Собе, као и трпезарија и други заједнички простор, уз додатни и неопходни комфор изгледају аутентично, попут римских. Осим одржавања научних сесија, за учеснике Конгреса предвиђени су наредних дана обиласци других археолошких римских налазишта у Србији, Феликс Ромулијане, Сирмијума, Медијане, Царичиног града.

Лимес конгрес у Виминацијуму је прворазредни светски научни догађај који се први пут одржава у Србији.

 

           

Share.

Comments are closed.

Skip to content