Гости и домаћини 59. Љубичевских коњичких игара

Предјубиларне, 59. Љубичевске коњичке игре, почеле су традиционалним свечаним дефилеом, који је ове године посвећен познатим и успешним Пожаревљанима, са кнегињом Љубицом Обреновић као централном личношћу, у тумачењу наше велике глумице Горице Поповић.

Централним градским улицама прошли су вишебојци, волтижери, чланови Kоњичког друштва „Kнез Михаило“ и гости из братског грчког града Ираклие.

Горица Поповић

Свечани почетак ове интернационалне спортско – туристичке манифестације, која се приређује под покровитељством председника Републике Србије, прогласио је председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић.

Саша Павловић и Марко Миленковић

Прошлогодишњи витез Марко Миленковић, уз заклетву, предао је градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу на чување сабљу намењену следећем победнику Љубичевског вишебоја.

Са бине су бројне Пожаревљане и госте из ближег и даљег окружења поздравили и најуспешнији ученици пожаревачких школа.

Најуспешнији пожаревачки ђаци

ТРАДИЦИЈА У ОСНОВИ УСПЕХА

Приликом званичног отварања Игара, председник Скупштине Србије др Владимир Орлић говорио је о слави и традицији Пожаревца, дометима Љубичевских игара и истакао значај брзе саобраћајнице која се тренутно гради, а о којој је било речи управо на прошлогодињем отварању ЉKИ:

– Захваљујући вама, наш народ не заборавља да витештво не значи само јунаштво и само вештину, него и врлину. Ово је славни град који је пре нешто више од 300 година значио мир за целу Европу. Град славан и због тога што је показао да уме да чува сећање на та времена и њихов далекосежни значај. Нека овогодишње игре буду корак напред ка наредним, када нас очекује јубилеј и када сам сигуран да ћемо говорити о многим стварима које смо у међувремену за Србију направили, истакао је између осталог др Орлић.

У ФОКУСУ, ЉУДИ И ЊИХОВА ДЕЛА

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић нагласио је да су Љубичевске коњичке игре  унапређиване из године у годину и додао:

– Сваке године имамо све лепши и уређенији хиподром и ергелу, већи фонд награда који привлачи касаче и галопере, као и атрактивни музички програм у центру града. У међувремену, овенчани смо и признањима и наградама за организацију, што је још више привукло домаће и стране туристе, али и велике компаније и спонзоре. Све то праћено је и развојем града који може да расте само ако настави да чува своју традицију и подстиче културу и уметност. Тако смо до сада кроз дефиле промовисали неке од знаменитих Пожаревљана, а намера нам је била да ставимо до знања да град не чине само нови објекти и улице, већ пре свега људи који живе у њему, поручио је Павловић.

Програм је настављен концертима Ангелине и Саре Јо, уз бројну публику и бурне овације.

Фото: В. Милић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content