2017-10-13T21:37:04+02:00 13. октобра, 2017. 21:37 |

Почиње 46. ФЕДРАС: Широк дијапазон текстова – рекордан број учесника

Сцена из представе „Заобићи госпођу Мекам“ малоцрнићког театра

Фестивал који је стекао углед најаутентичније манифестације позоришног аматеризма у селима Србије, ове године изазвао је велико интересовање, јер ће по први пут од оснивања, што у такмичарском што у ревијалном делу, бити изведено преко чак 20 представа! Значајно је и  то да је „ФЕДРАС“ до сада био искључиво фестивал домаћих драмских тестова, док се ове године дијапазон шири на текстове светски познатих аутора. У такмичарској конкуренцији биће изведено 10 представа аматера из Грачанице, Крњева, Старог Села, Банатског Карађорђева, Пријепоља, Костолца, Блаца,  Мишара, Нове Пазове и Мачванског Прњавора, ревијални део резервисан је за осам театара, док су на програму и три дечије представе.

„ФЕДРАС“ ће уз поздравну реч председника Општине Мало Црниће Малише Антонијевића у суботу 14. октобра у 18,00 часова отворити драмска уметница Јелица Сретеновић, а уочи представа „Заобићи госпођу Мекам“ у извођењу Аматерског позоришта „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића, и „Он и она“ позоришта из Јагодине,  биће отворена изложба Раде Маровић из Хрватске, иначе, рођене у оближњем Кобиљу.

Жири овогодишњег Фестивала чине Александар Дунић драмски уметник, Селимир Радуловић књижевник и Лидија Вукићевић, драмска уметница, док је оформљен  и жири публике који ће оцењивати сваку изведену представу и додељивати награду глумцу вечери. Љубитељи драмског стваралаштва уживаће у умећу аматера села Србије све до недеље 22. октобра, када се доделом награда званично затвара 46. „ФЕДРАС“.

В.В.