2020-08-24T09:31:00+02:00 24. августа, 2020. 09:31 |

Почиње жетва сунцокрета

На подручју браничевског округа, пољопривредне произвођаче у наредном периоду очекује важна агротехничка мера, жетва сунцокрета.

Жетва ове култруре обавља се када је у семену, зрну, завршен процес синтезе уља и када се садржај влаге снизи на проценат који дозвољава сигурно ускладиштење уз евентуално досушивање зрна. Жетва се изводи у технолошкој зрелости, када листови отпадну са стабљике. Она се може започети када је садржај воде у зрну 14 процената. Најбоље је пре жетве са сваког усева узети просечан узорак и одредити проценат влаге у семену  (у лабораторији). За чување и складиштење, влага би требало да буде мања од 10 посто. Зато је неопходно, одмах након жетве, семе отпремити на чишћење, сушење и ускладиштење. Чување сунцокрета могуће је ако влажност зрна не прелази 8 процената, а ако је већа, врши се досушивање или се одмах обавља прерада.

-За жетву сунцокрета користи се житни комбајн уз одређена подешавања и употребу адаптера. Обично треба подесити брзину кретања комбајна, број окретаја бубња, размак подбубња, ваздушну струју и отвор сита-решета, зависно од стања усева у моменту жетве, односно од упутстава произвођача за сваки тип комбајна. За успех жетве заслужени су и сами хибриди, посебно су погодни хибриди који уједначено сазревају и имају суву стабљику, као и хибриди високе отпорности на полегање и осипање семена. Данашња технологија механизације  комбајна је изузетно висока и самим тим омогућава квалитетну жетву сунцокрета уз мале губитке. Приноси сунцокрета, који је у сетвеној структури браничевског округа у производној 2019/20. години заузео површину од 20.000 хектара зависе од многих фактора као што су: квалитет примењене агротехнике, допунска исхрана биљака, заштита усева, избор сорте и метеоролошких услова током вегетационог периода. Сунцокрет се налази у одличној здравственој кондицији, почетак жетве може се очекивати кроз десетак дана и то прво код хибрида краће вегетације, истиче Данијела Илић, мастер инжењер пољопривреде у ПССС Пожаревац.

                                        Д.Д.