2019-07-11T20:17:16+02:00 11. јула, 2019. 20:17 |

„Под сјајем звезда“: Сутра промоција „Збирке родољубиве поезије“

У оквиру серијала овогодишњег летњег програма „Под сјајем звезда“, намлађи Пожаревљани синоћ су имали прилику да уживају у позоришном комаду „Пан театра“ Београд „Анин свет снова“ који је  због временских прилика изведен у Малој сали Центра за културу.

 

После данашње паузе, сутрашње вече резервисано је за  за љубитеље поезије. Наиме, на Летњој сцени Центра за културу Удружење потомака ратника 1912 – 1918. и Народна библиотека „Илија М.Петровић“ у 21,00 сат представиће управо објављену „Збирку родољубиве поезије“ за 2018. годину, наког чега ће аутори говорити своје стихове, док је последњи сегмент намењен проглашењу победника на конкурсу „Видовдански цвет 2019“ додели награда и признања ауторима најбоље написане родољубиве поезије за ову годину. Прва награда припала је песми „Балада о опанцима“ аутора Александра М. Арсенијевића из Београда, друга песми „Видовдански триптих“ аутора Бошка Ломовића из Горњег Милановца, а  трећа поетском остварењу  „Док гори Нотр Дам“ ауторке Јасне Миленовић из Сремске Каменице. Жири је одлучио да се специјално похвале „Посмртна песма“ ауторке Зорке Стојановић из Малог Црнића,  „Ноћ и дан“  Раде Несторов из Пожаревца и  „Шајкача“ Саве Д. Теодоровића из Брчког, БиХ.

У образложењу одлуке жирија кога су чинили Драгиша Живадиновић, Славица Јовановић, Татјана Живковић, Милисав Миленковић и Зоран Стојићевић Рикардо, каже се да „три првонаграђене песме одликује колико тематска разноврсност, толико и сродност емоција, као и у доста уједначеном избору поезије која је пристигла на Конкурс уочава се висок и племенит степен патриотизма. Изражавају се похвале  за оне теме које карактеришу српски род. Истовремено се равноправно негује песничка асоцијација на опште теме српског национа, налазе се трагови оригиналног песничког приступа, што говори о истинском надахнућу песника, учесника овог Конкурса“.

Влада Винкић