2019-07-26T09:10:25+02:00 26. јула, 2019. 09:09 |

„ПОД СЈАЈЕМ ЗВЕЗДА“: Вече магичних мелодија

Летњи  програм „Под сјајем звезда“ Центра за културу Пожаревац наставља се вечерас када Музичка омладина Пожаревца приређује гостовање нашег уваженог гитаристе Уроша Дојчиновића и сопранисткиње Тање Андрејић док концерт носи симболичан назив  „Вече магичних мелодија“.

Између осталих, на програму су дела Boschа, Sorа, Estevа, Tarregе…  Досадашњи опус Проф. др  Уроша Дојчиновића обухвата преко  3500 наступа широм света,  преко 600 стручних радова и више од 60 дискографских издања. Тања Андријић је наступала од Народног позоришта у Београду до Берлинске државне опере и Опере Лајпциг, где је била и члан њиховог ансамбла, а упоредо одржалаи бројне солистичке концерте у Русији, Немачкој, Француској, Аустрији, Македонији и већем броју градова у Србији.

Сутрашњи сегмент   „Сјаја звезда“ сели се у простор Народног музеја Пожаревац. Наиме, од 19,30 сати одржаће се целовечерњем музичком наступ гошћи из  из Украјне Валентина Кирченко, домра (руски народни гудачки инструмент породице лутње са округлим телом и три или четири металне жице) и Елена Хорошавина, гитара. Овај дуо извешће дела Munierа, Joplinа, Kharisovа, Morelа, Paganiniја… Валентина Кириченко je почасна уметницаa Украјине и виши предавач на Академији  за музику у Одеси, као истакнути представник одеске школе за домру. Наступала је у свим регионима Украјине, као и у Пољској, Чехословачкој, Румунији, Финској, Афганистану, итд. Заједно са познатим певачем Борисом Рубашкином остварила је више од 250 наступа у Украјини, Русији, Бугарској, Аустрији и Немачкој. Eлена Хорошавина је доктор музикологије, а као предавач класичне гитаре делује на на одеској Академији за музику „А. В. Нежданова “, на којој је једини професор овог инструмента. Као солиста и камерни музичар, остварила је велики број концерата широм Европе и као педагог постигла врло високе резултате са својим ученицима. Вреди поменути да су оба концерта Музике омладине Пожаревца у оквиру „Сјаја звезда“ заправо „VII јулски музички сусрети“ под покровитељством Града Пожаревца.

Подсећања ради, сви програми који се одвијају на Летњој сцени Центра за културу почињу у 21,00 сат, а у случају лоших временски прилика, одвијају се у Малој сали Центра за културу у истом термину.

В. Винкић