2021-04-16T08:19:07+02:00 16. априла, 2021. 08:19 |

Подељене саднице белог јасена и у Голупцу

Захваљујући иницијативи која је покренута на друштвеним мрежама Општина Голубац се придружила акцији „Посади свој хлад” .

Грађанима је уз саднице подељено и упутство за садњу, а део јасенових садница красиће дворишта  грађана, Предшколске установе „Ласта“  у Голупцу и основних школа у Браничеву и Голупцу.  Око 30.000 садница из ове  акције обезбеђено је  уз помоћ друштвено одговорних компанија и НВО „Зелени развојни центар“.План организатора је да у наредним годинама подели још 300.000 садница. У овој акцији школама, установама и грађанама подељено је 150 садница белог јасена. Ове саднице поделили су заменик председника Општине Голубац Марко Стојаковић, помоћник председника Општине  и координатор акције Јелена Петровић, као и Александар Ђукић, сарадник .

– Од 150 садница имали смо  обавезу да поделимо школама, као и Предшколској установи ,,Ласта’’, па ће малишани засадити свој хлад. Циљ акције је да се пошуме предели Србије и тако допринесе здравијем животу. Наш мали допринос у овој акцији је  наша еколошка свест, брига према животној средини и жеља  да нашим малишанима оставимо здравију планету, а самим тим  бољу и извеснију будућност, нагласила је координатор акције и помоћник председника Општине Голубац, Јелена Петровић.

Овај пројекат је усаглашен са европским Зеленим планом у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција. Циљ акције јесте да се посади што већи број стабала по Европи, како би се достигао оптималан ниво пошумљавања. За Србију је то квота од четири одсто, а да би се она достигла потребно је у наредних 10 година посадити још седам милиона стабала.

Љ. Настасијевић