2020-05-16T00:24:22+02:00 19. марта, 2020. 09:17 |

Подршка родитељству

ДОМ ЗДРАВЉА У ПОЖАРЕВЦУ У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

Настављене су активности у оквиру Школе родитељства пожаревачког Дома здравља. Како истиче координаторка пројекта др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства, циљ је да се кроз што боље информисање помогне будућим родитељима, мајкама и очевима, да буду што боље припремљени за родитељство, како током девет месеци трудноће, тако и непосредно по рођењу детета. 

Подсећамо да је реч о пројекту који се реализује у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије и Министарства здравља из средстава зајма Светске банке, чији је циљ побољшање ефикасности и квалитета здравствене заштите на примарном нивоу ДЗ. 

У Школи родитељства, која се налази у Служби за здравствену заштиту жена, су брачним паровима, али и осталим члановима породице, доступне све информације о току трудноће, припреми за порођај, неговању и исхрани трудница и новорођенчета. 

Према речима др Весне Лакић, основне методе рада које се спроводе у Школи родитељства односе се на  здравствено васпитни рад у групи уз помоћ савремених техника, са осмишљеним садржајима и уз стручно вођење едукваног кадра,  унапред утврђене технике рада и распоред рада.

– Полазници Школе родитељства активно учествују у свим дискусијама, уз представљање примера из личних искустава. Таквим начином рада пружа се подршка, али и охрабрују будући родитељи за успешно родитељство. Школа се одвија захваљујући стручном тиму који је мултидисциплинаран, састављен од специјалиста гинекологије и акушерства, изабраног гинеколога сваке труднице, специјалиста педијатрије, специјалиста дечије и превентивне стоматологије, специјалиста медицинске дијететике, ВМС поливалентне патронаже, психолога, и акушерске сестре, наглашава др Лакић.

Када је реч о родитељству, психолог Весна Гардашевић ће учеснике упознати са афективном везаношћу и партнерским односима у трудноћи и родитељству.

На тему здраве трудноће, брачним паровима се предочавају теме о оплођењу и порођају, ауторке др Весне Лакић, спец. гинекологије и акушерства, од стране свих изабраних гинеколога Дома здравља.

Докторка Сузана Јовчев, специјалиста педијатрије, у оквиру Школе родитељства организује предавања о дојењу, док се на тему хигијене и неге новорођенчета одржавају едукативни скупови на тему „Улога патронажне сестре у трудноћи и први дан новорођенчета у кући“, ауторке ВМС Сање Николић.

Са похађањем Школе родитељства почиње се оптимално у првом триместру трудноће према утврђеном распореду рада. Похађање је бесплатно и препоручено од стране изабраних гинеколога. У раду школе могу учествовати све труднице које живе на територији Града Пожаревца, без обзира где контролишу трудноћу и пожељно је да бар једном похађају сва предавања.

Школа родитељства налази се просторно у оквиру службе за здравствену заштиту жена Дома здравља и распоред рада са терминима и предавачима доступан је на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs са контакт телефонима.

Са исхраном трудница и дојиља, будуће мајке упознаје др Саша Дражиловић, специјалиста медицинске дијететике, а о стоматолошкој нези трудница и бризи о оралном здрављу трудница и беба др Наташа Богдановић, специјалиста стоматологије.

Када је реч о здравим стиловима живота у трудноћи, Слађана Јовановић, акушерска сестра, за све полазнике Школе родитељства организује предавања на тему „Хигијена и нега у трудноћи“. Из области здравствене и социјалне заштите на тему „Правни оквир здравствене заштите жена и деце у Србији“, говори Ана Десивојевић, дипл. правник Дома здравља у Пожаревцу.

М. П. 

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.