На Светосавској академији приређеној у седишту Удружења књижевника Србије у Београду, међу славодобитницима традиционалног признања – Благодарја, установама и појединцима који су између два празника допринели бољитку Удружења заслужено се нашло име Центра за културу Пожаревац.

Академију је отворио Милош Јанковић, заменик председника Удружења који је и уручио признање директорки Центра за културу Пожаревац Галини Павленко Перић.

 


  

 

– Запосленима и сарадницима Центра за културу Пожаревац добијено Благодарје је не само велика част, већ и посебна обавеза. Наиме, на нама је не само правдање поверења Удружења књижевника Србије, већ и да у оквиру својих ингеренција пружимо нови, виши и маштовитији дијапазон програма, подижемо квалитет будућих пројеката и останемо на висини задатка.

– То од нас, као једне значајне културне институције, Град Пожаревац и Браничевски округ очекују и  заслужују. Признање је велики подстрек да наставимо узвишеном мисијом путева културе, уметности и стваралаштва,истакла је за “Реч народа” директорка Центра за културу Галина Павленко Перић.

 

 

 

ДОБИТНИЦИ БЛАГОДАРЈА

Уз  пожаревачку институцију културе добитници Благодарја су Његова Светост патријарх српски господин Иринеј (коме ће признање бити уручено накнадно), Његово Преосвештенство епископ новосадски и бачки господин др Иринеј (признање му је уручено пар дана уочи свечаности), једини српски лист на Косову и Метохији „Јединство“, Часопис „Стиг“ Мало Црниће, Јелена Котевић, Бранкица Нововић, Тања Шикић,  Јања Тодоровић, Александар Аврамовић, Гордана Крајачић, Прво београдско певачко друштво, Саша Паунић, Мајо Даниловић, Драган Марковић, потпуковник Биљана Пашић, Гордана Пешаковић и Ђорђе Д. Сибиновић.

 

 

Центар за културу Пожаревац, као кључни носилац културних и уметничких дешавања Браничевског округа, дугогодишњи је сарадник Удружења књижевника Србије и Културно просветне заједнице Србије кроз бројне књижевне, драмске и музичке манифестације, међу којима је и организација Београдских међународних сусрета писаца чији је сегмент организован у Пожаревцу септембра прошле године. Тада су се књижевној публици представили Живорад Ајдачић, Јеремија Лазаревић, Павлина Павлинова из Бугарске, Сабах ал Зубеиди из Ирака, Месут Шенол из Турске, Горан Врачар из Републике Српске, Раденко Поповић из Црна Гора, Срећко Симић са Косова и Метохије.

 

УЧЕСНИЦИ УМЕТНИЧКОГ ПРОГРАМА

У Удружењу књижевника Србије изведен је и богат уметнички програм у коме су  уз  Хор „Краљица Марија“ учествовали Тања Андријић, сопран, др Урош Дојчиновић, гитара, Сара Влајић, харфа и глас, Дечији хор Основне школе  „14. октобар“ Београд са Леонтином Вукомановић, Александра Станковић, Јелена Марјановић, као и песници Бошко Сувајџић и Слађана Ристић, који су говорили своје стихове о Светом Сави.

 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content