ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ „АМАНЕТ“ ВАЛЕНТИНЕ ВАЊЕ ДАБИЋ

Поштоваоцима писане песничке речи указала се част да у петак 7. октобра присуствују промоцији збирке „Аманет“ коју ауторски потписује Вaлентина Вања Дабић. У концертној  сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац госте је најпре поздравила Данијела Панић која је као медијатор присутне увела у свет стваралаштва Валентине Дабић, док су о делу говорили књижевница Славица Пејовић и књижевни критичар  др Раде Вучићевић.

Констатујући да је збирка „Аманет“ заправо заветна поезија и својеврсна поетска фотографија Хомоља,  Славица Пејовић је нагласила:

– Књига је исписана управо са намером да се ништа не заборави и да се све што је могуће забележи и овековечи стихом, многојезичјем дубоких емоција које уносе, а коју прозне речи лепоту узвишених осећања Богом дариване, често поједностављују.

Теоретичар књижевности др Раде Вучићевић уочио је стваралаштво Вање Дабић на манифестацији „Костолачка жишка“, док је међу реченица којима је доживео њено досадашње ангажовање и описао  стихове из збирке „Аманет“ истакао:

– Ово дело представља једну специфичну хронологију, тачније етнографску слику читавог краја. На поетски начин говорити о Хомољу, лепоти и љубави која ту влада на овакав начин до сада нико није урадио.

Данијела Панић, Славица Пејовић, Валентине Дабић и др Раде Вучићевић.

Јединствено поетско вече музичким пасажима употпунили су професор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац Славољуб Тасић на гитари, а вокалом и виолином ученица исте школе Дуња Миленковић из класе Ање Поповић.

Валентина Дабић је првенствено прозни писац која за собом има аутобиографску новелу „Од млека па довека“ и роман „Последњи хомољски горштак“ посвећен деди по мајци. Како је и сама рекла, она није професионални, већ писац надарен од Бога. Специфичност њене писане речи огледа се у чињеници да својим делима чува веру, обичаје и сећања на људе из окружења у коме је рођена и одрастала: хомољског села Рибаре.

Занимљиво је да се кроз своја дела Вања Дабић читаоцима обраћа архаичним језиком из тежње да сачува од заборава и овај сегмент прохујалих времена који лагано одумире.  

Као издавач књигу поезије „Аманет“ читалачкој публици подарио је Клуб љубитеља књиге „Мајдан“ Костолац.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content