2018-10-23T22:20:14+02:00 23. октобра, 2018. 12:01 |

Поезија не препознаје границе

Председник „Лахор“-а Бобан Пауновић отвара Караван

УМЕТНИЧКИ КЛУБ „ЛАХОР“ ПРИРЕДИО  ПРВИ „БАЛКАНСКИ ПЕСНИЧКИ КАРАВАН“

Минулог викенда у Пожаревцу је одржан I „Балкански песнички караван“ чији је домаћин и организатор Уметнички клуб „Лахор“ из града под Чачалицом. Ова манифестација, која има за циљ да постане традиционална, окупља и афирмише песнике из ближег и даљег окружења доприносећи чињеници да поезија као универзални језик не препознаје границе, већ отвара нове могућности и јача пријатељства међу поетама. Како су организатори осмислили, на сваком од „Каравана“ предвиђено је гостовање по једне државе, а гост I „Балканског песничког каравана 2018.“ била је Хрватска чија је представница Сандра Петрж понела прво у низу признања „Специјал“ које је уручио председник Уметничког клуба „Лахор“ Бобан Боки Пауновић.

Прва награда за најлепшу песму овогодишњег „Балканског песничког каравана“ припала је Здравку Одочићу, друга Олги Пандуровић а трећа Милени Поповић-Зебић. Када је о категорији за лирику и емотину наглашеност реч, додељене су две прве награде: Биљани Каравидић и Љиљани Мудрић, друга награда припала је Слађани Липтак а трећа Здравку Кокију Кокановићу. Овом приликом, председник „Лахора“ Бобан Пауновић уручио је једном броју учесника признања „Лахорова звезда“,  „Златни медаљон“  и Сребрни медаљон“.

Гости пристигли са свих страна света

У оквиру I „Балканског песничког каравана“, представљен је и Међународни зборник поезије „Медаљон“ у коме су заступљени стихови аутора из Хрватске, Словеније, Ирака, Немачке, Аустрије, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Белорусије, Канаде, Италије, градова широм Србије, али и стваралаца пожаревачког краја. Овогодишњи „Балкански песнички маратон“ завршен је читањем стихова великог броја присутних песника.

В.Винкић