2021-12-20T13:39:25+01:00 20. децембра, 2021. 13:39 |

Покрет „Јасно и гласно“ Пожаревац: Против рудника злата у Жагубици и Мајданпеку

Покрет „Јасно и гласно“ је један од покретача и првих потписника петиције против рудника злата на простору Жагубице и Мајданпека. Покрет је, као и увек до сада, посвећен здравој животној средини и очувању природних оаза и водоизворишта, а уједно увек користи прилику да апелује на опрез када се дозволе и субвенције за рударење, другу експлоатацију природних богатстава и потенцијално угрожавање људи и животне средине дају приватним инвеститорима у условима високе корупције и спорне примене највиших стандарда.

У тексту петиције се наводи: „Најснажнији отрови, цијаниди, разливаће се сливом река Млаве и Пек и затровати најчистије делове Србије, угрожавајући водоснабдевање Петровца на Млави, Кучева и других насеља у тим сливовима. Нећемо рудник злата! Нећемо отворен коп! Нећемо лужење цијанидима! Нећемо вечно јаловиште!“

У саопштењу покрета прецизира се да се у општинама Жагубица и Мајданпек планира  отварање рудника злата Потај чука – Тисница, који би радио седам година. Тај крај је ретка оаза зеленила и нетакнуте природе у Србији. Тамо са људима живи доста угрожених животињских  врста.

-Планира се рударење из површинског копа. Дробљење и млевење руде би засипало околину прашином. Лужење натријум-цијанидом (НаЦН) би загадило воде. Цијаниди су жестоки отрови. Неким цијанидима су масовно убијани логораши у гасним коморама. Штетно рударење изнад Хомољске котлине би угрозило сливове река Млаве и Пека и погоршало ефекте климатских промена, које нас већ погађају. Учестале суше и бујичне поплаве би разнеле отрове по околној природи, стоји, између осталог, у саопштењу.

Европски парламент је својом резолуцијом позвао Европску комисију и државе чланице да угледајући се на Чешку, Мађарску и Немачку, забране употребу цијанида у рударству.

-Имајући у виду да наведено подручје има више него озбиљне потенцијале као и традицију у бављењу пољопривредом , прерађивачком индустријом у области пољопривреде, дрвном индустријом и туризмом гледано дугорочно не постоји реално економско оправдање за отварање рудника на овом подручју и најстрашније девастирање природе уопште, које ће имати вековне последице на целокупни биодиверзитет, а самим тим и на човека, саопштава „Јасно и гласно“.